Без паніки! Чому коронавірус не такий страшний, як його малюють. Основні факти

Галас навколо коронавірусу не вщухає з самого початку епідемії – про нього щодня пишуть новини, а влада в різних країнах продовжує вводити карантинні заходи, часом досить жорсткі. Все це часом спричинює паніку в населення. Втім, це зайве – краще ще раз згадати про особисту гігієну й прочитати факти, які свідчать про те, що боятися не варто.

Всі помруть? Ні
ВВС передає слова медиків, які наполягають на тому, що смертність від коронавірусу в рази вища, ніж від грипу. Однак це не зовсім так і до закінчення епідемії такі висновки робити не можна. Краще подивитися на абсолютні цифри, наприклад, за допомогою інтерактивної карти поширення COVID-19 від американського дослідницького Університету Джонса Гопкінса.

У ній вчені збирають всі актуальні дані про хворобу, зокрема й ті, на які зазвичай мало звертають увагу. Мова про кількість видужалих. Отже, станом на 10 березня в світі зафіксовано понад 113 тисяч заражених (з них в Китаї – 81 тисяча). Всього померло понад 4 тисячі (більш як 3 тисячі – в Китаї), а видужали вже понад 63 тисячі осіб – більш ніж половина. У такий спосіб смертність склала приблизно 3,5%.

Але і це далеко не кінцевий показник. Річ у тім, що, за словами медиків, у деяких заражених хвороба має дуже легкий перебіг, часом настільки, що коронавірус плутають із застудою. Якщо вдасться виявити й цих інфікованих, то, на думку головного санітарного лікаря Англії, професора Кріса Вітті, смертність складе приблизно 1% (від грипу, до речі, теж гине менш як 1% заражених).

Також варто згадати, що жертвами коронавірусу здебільшого є люди похилого віку, у яких були діагностовані й інші недуги. Ризик смерті у молодих і здорових осіб наближається до нуля.

Як не підчепити заразу?
Як вдалося з’ясувати медикам, COVID-19 можна заразитися під час близького спілкування з інфікованим. Наприклад, якщо людина чхне на відстані менше, ніж два метри, або буде говорити, бризкаючи слиною. Також з’ясувалося, що підхопити хворобу можна і з твердої поверхні, як-от ручки дверей чи поручня ескалатора. У таких місцях збудник може виживати більш ніж дві доби.

Оскільки не торкатися нічого – явно не вихід, медики рекомендують часто й дуже ретельно мити руки (щонайменше 20 секунд), користуватися антисептиком і, якщо можливо, не чіпати обличчя. Останнє, правда, теж не дуже реально, адже зазвичай це відбувається рефлекторно. Тож залишається лише частіше мити руки.

Ще одне: не варто вірити тому, що нібито від зараження рятує алкоголь. Це не так, навіть навпаки – алкоголь якраз послаблює імунну систему.

А як з’ясувати, чи не захворів я?
Єдиний 100% надійний спосіб – пройти лабораторний тест. Річ у тім, що симптоми в коронавірусу досить поширені. Упродовж перших днів у занедужалого спостерігається сухий кашель і температура. Навіть нежить з’являється не у всіх, а тільки у 5%.

Якщо ж ви все-таки підозрюєте у себе наявність COVID-19, то влада рекомендує звернутися безпосередньо до неї, а не йти до лікаря (так можна хіба ще когось заразити).

Вакцину чекати?
Так, чекати. Над її створенням працюють тисячі вчених у всьому світі (відомі випадки, коли наукові центри працюють 24/7), однак за найкращих прогнозів препарат буде готовий через рік. Експерти вважають, що до цього часу спалах вже мине.

Але тут варто розуміти одну річ: вакцина – це засіб профілактики. А зараз лікарі намагаються зрозуміти, які з наявних ліків здатні протистояти коронавірусу. Протягом найближчих тижнів, коли накопичиться достатній масив даних, медики сподіваються дізнатися, чим найкраще лікувати хоча б тих, у кого перебіг COVID-19 набув найбільш важких форм.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.