Україна потрапить в кризу вже в цьому році – МВФ зупинив переговори, Concordе Capital не рекомендує заходити інвесторам

Міжнародний валютний фонд (МВФ) вирішив призупинити переговори з Україною щодо нового кредиту у зв’язку з відставкою уряду Олексія Гончарука та Генерального прокурора. Інвестиційна компанія Concorde Capital рекомендує уникати вкладень в держоблігації.

Новий кредит Україні у розмірі 5,5 мільярда доларів затримується вже на місяці.

Про це 7 березня повідомив Bloomberg.

Зокрема вказується, що уряд Гончарука цілком влаштовував інвесторів. Крім того, генерального прокурора Руслана Рябошапку підтримували на Заході. Зараз інвесторів насторожує можливе посилення впливу олігархів на новий уряд в Україні.

Видання зазначає, що після перестановки уряду, яка призвела до спаду облігацій, новий міністр фінансів Ігор Уманський прагнув якнайшвидше продовжувати співпрацю з МВФ. І кредит у розмірі 5,5 мільярда доларів є критично важливим для майбутніх інвестицій, тому Україна сподівалась його отримати. Однак іноземні інвестори, які вже вклали близько 5 мільярдів доларів у місцевий борг України, зараз почали непокоїтися на фоні чуток про коронавірус у тому числі.

Водночас з’явився аналітичний звіт з рекомендаціями для інвесторів від Інвестиційної компанії Concorde Capital, в якому рекомендується взагалі уникати вкладень в держоблігації України. Щонайменше до тих пір, поки не надійде позитивне повідомлення від МВФ.

У звіті повідомляється, що після зміни уряду суттєво зріс ризик безперешкодної співпраці України з МВФ.

«Ми не бачимо можливості для нового кабінету зробити щось краще, ніж попередній, Україна потрапить в серйозну політичну кризу вже в цьому році», – йдеться в звіті.

Аналітики вказують на ризики популістської політики замість структурних реформ і повернення контролю над прийняттям рішень олігархами. І саме це називають одним з ключових наслідків перестановок в Кабміні.

«Ми рекомендуємо інвесторам уникати державного боргу України (як внутрішнього, так і міжнародного – ЕП), хоча б до тих пір, поки не надійде чітке і однозначно позитивне повідомлення від МВФ про Україну», – заявляє компанія.

У висновках компанії Concordе Capital щодо перезавантаження уряду йдеться про те, що в Україні створилася ситуація, яка повністю унеможливлює можливість швидкої угоди з МВФ.

«Якщо основною вимогою фонду залишиться прийняття закону, який перешкоджає денаціоналізації Приватбанку (оскільки єдиною вимогою від фонду у 2016 році була його націоналізація, – ред.), шанс на угоду буде», – резюмували в звіті.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.