Коронавірус мутував в 2 варіанта: S-cov и L-cov і його “родич” більш небезпечний: подробиці

Вірусологи вважають, що поки вірус поширюється світом, може статися більше мутацій

Коронавірус Covid-19 мутував, дослідники виявили вже два варіанти: S-cov і більш небезпечний L-cov, який відрізняється більш високою трансміссівністю (від лат. transmissio — перенесення) і завдає більшої шкоди дихальній системі людини.

Як передає НАРОДНА ПРАВДА, про це йдеться у матеріалі hi-news. Автори статті в свою чергу посилаються на журнал National Science Review,

Як відомо, віруси мають здатність адаптуватися до навколишнього середовища і нових господарів. Цей процес називається мутацією. Сьогодні вірусів, які здатні викликати застуду і грип налічується не менше 300.

З цієї причини проблема можливої мутації коронавірусу Covid-19 викликала серйозну стурбованість вчених.

Напередодні вчені зі Школи біологічних наук Пекінського університету і Інституту Пастера Шанхайської академії наук проаналізували геномну молекулярну еволюцію 103 нових зразків коронавірусу. В результаті фахівці виявили 101 зразок Covid-19, який можна розділити на S-cov і L-cov на основі 149 мутаційних плям на штамах вірусу.

Геном варіанти S-cov дещо старше L-cov і на 30% ближче до коронавірусу, який пов’язаний з кажанами. L-cov, за словами вчених, був більш поширений на ранніх стадіях спалаху в Ухані, але захворюваність саме цим штамом знизилася на початку січня.

Дослідники також повідомляють, що більшість пацієнтів були інфіковані тільки одним з двох варіантів Covid-19. Однак результати аналізів американця, який нещодавно повернувся з Китаю, дозволяють припустити, що він міг бути заражений відразу двома штамами вірусу.

Найбільші побоювання фахівців викликає можливість подальшої мутації. У статті також наводяться слова вірусолога з Уханя Яна Чжаньцю The Global Times. Він повідомив, що американський пацієнт, ймовірно, був заражений третім варіантом вірусу, який ще треба ідентифікувати.

Нагадаємо, станом на 5 березня, коронавірус Covid-19 вилікували у 53 299 пацієнтів. Кількість загиблих, за станом на 5 березня, досягло 3 286 чоловік. Всього з початку епідемії діагноз коронавірус Covid-19 поставили в 95 425 випадках. Лідирує по смертності Китай, тільки в провінції Хубей померли 2 902 людини. У Південній Кореї від пневмонії, яку викликає коронавірус померли 35 осіб. В Італії 107. В Ірані 92.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.