Міністри бідкаються, а люди розводять руками: Новосад викликала бурю емоцій заявою про маленьку зарплату

Більшість коментаторів вважають заяву міністерки неприйнятною, бо більшість українців живуть на менші зарплати.

Міністерка освіти і науки України Ганна Новосад розповіла, що її зарплати в 36 тисяч гривень не вистачать на дитину, якщо вона вирішить її народити.

“Наразі моя зарплата на руки у середньому становить 36 тис. грн, це на 10 тис. грн менше, ніж я мала на посаді керівника директорату Міносвіти. Мені цього вистачає, щоб нормально прожити. Я маю власне житло, службовий автомобіль, у мене немає часу ходити в кіно. Але якщо ви мене запитаєте, чи влаштовує мене це, як молоду людину, яка має думати про своє майбутнє, про заощадження, про пенсію, то безперечно цього не вистачить”, – відповіла вона на запитання, чи влаштовує її зарплатня.

“Також у мене зараз немає сім’ї. В якийсь момент я захочу мати дитину, а на таку зарплату я її не зможу утримувати. А я не готова піти на ситуацію, коли хтось утримуватиме мене, я повинна сама мати конкурентну зарплату. Тому настане час, коли я просто не зможу жити в Києві на таку зарплату, і це буде рішення, яке потрібно буде усвідомлено приймати”, – заявила Новосад в інтерв’ю агентству “Інтерфакс-Україна”.

Як відомо, в грудні

В Кабміні назвали зарплати всіх міністрів. Хто з урядовців заробляє найбільше
минулого року Новосад отримала 138 412 грн, зокрема надбавки – 42 412 грн та премії 96 000 грн. У вересні її заробітна плата становила 38 288 грн, в жовтні – 37 981 грн, в листопаді – 39 103 грн. Таким чином, середня плата за 2019 рік склала 63 446 грн.

У коментарях під цієї новину на сторінці ТСН у Facebook більшість користувачів обурились заявою міністерки. Багато людей писали про те, що вчителі отримують в рази менше, але виховують декількох дітей. Люди обурювались тим, що мінімальні зарплати та пенсії, на які живе більшість українців, набагато менші за зарплати міністрів та депутатів.

“Не треба злити людей. Більшість мріяла б про таку зарплату. Людям, які нічого не знають про реальне життя не можна довіряти такі посади”, – написала користувачка Олена Смірнова.

“Міністр освіти повинен пропрацювати вчителем, потім директором, хоч би п’ять років, а вже потім маючі практичний досвід, отримувати відповідну посаду. Бо інопланетян маємо. Пишуть з помилками, закони приймають сумнівні, не знають потреб працівників освіти, говорять “чорт знає що”, – пише Ганна Шевченко.

Юрій Че зазначив: “Нехай вона перш ніж жалітися на свою “маленьку зарплатню” поцікавиться скільки отримує молодий вчитель у школі, який теж є “молодою людиною” і теж хоче мати дітей… А дуже багато людей, зокрема в галузі освіти і науки (до керування якими вона має безпосередній стосунок) вимушені жити на зарплатню у рази менші ніж у неї (і їм теж ніколи у кіно ходити) і ще забезпечують своїх дітей. Так що, досить бідкатися, працюйте раз “вилізли на міністерські посади”. Якщо не можете людям забезпечити гідну зарплату, то хоча б попрацюйте щоб полегшити їм умови праці на існуючі “винагороди” за “престижну та почесну” працю”.

“Цікаво стає просто!!! А як же утримують в нашій державі своїх дітей матері-вихователі, матері-няні, матері-вчителі ( із з.п. від 3700 до 6000 грн.), матері-одиначки? Як?”, – обурюється Оксана Мельниченко.

“А люди, які отримують мінімальну зарплату, можуть утримувати дітей?”, – питає Рината Ранєвська.

“На зарплату вчителя хай спробує прожити!”, – написала Христина Косаняк.

Але були і ті, хто вважає, що у міністра має бути велика зарплата, але у вчителів має збільшитися заробіток.

“Вважаю справедливими зп міністрів по 100 тисяч, вчителів – від 25 до 50,залежно від стажу, досягнень і т.д”, – написала Юлія Ободянська.

“Реально мало. Круто було б їм зп підняти, щоб вони не парилися про утримання своїх дітей, а нормально займалися підняттям України. Як може міністр думати про країну, коли його діти голодні?”, – вважає Анатолій Кривошия.

Також заяву міністерки прокоментували журналісти та представники бізнесу.

У мене до вас, як до міністерки освіти, питаннячко: як моїй мамі – педагогу із двома вищими освітами – прожити за 2 тисячі гривень пенсії? Буду вдячна за підказки, поради, лайфхаки”, – запитала співачка Анжеліка Рудницька

“Я вважаю це ганьба. Для чиновника. У злиденній країні де вчителі виживають за 5-7 тисяч “лити сльози” за 36 000. Думаю що сьогодні час успішних “волонтерів” у владі, людей які вже мають фінансову незалежність і готові допомогти своїй країні, вписавши своє ім’я в її історію. Упевнений що таких повно. Точно можна обійтися без заробітчан в топ-ешалоні влади яким “нема за що жити”. Їм можна завжди піти педагогом в найближчу школу. Там добре платять”, – заявив Дмитро Марзоні.

Зарплата їм маленька! А чим ви думали коли без досвіду роботи (а інколи і без мізків) йшли на керівні, доленосні для кожного українця посади?”, – обурився Андрій Ромазанов.

Про зарплату міністерки згадували і в контексті інших питань, пов’язаних з освітою.

“У нас гендерний перекіс давно, в школах відсотків 90% вчителів жінки. Так що саме час почати виправляти перекіс. Як же його виправити? Думаю, що почати потрібно з зарплат в 36 тис гривень. Тоді в школах одразу буде легше заманити чоловіків і гендерний перекіс почне переможно розсмоктуватися”, – написав журналіст Юрій Романенко.

Згадали і про Зеленського.

Про зарплати чиновників висловився бізнесмен Гарік Корогодський.

“Якщо ви купуєте дорого фахівця з ринку, у якого за плечима реалізовані проєкти і репутація, зарплата повинна бути гідною. У цифрах – максимум 500 тисяч грн на місяць”, – написав він.

“Я скажу, що із зарплатнею 36 тисяч в кіно можна ходити двічі на день, і ще тисяч тридцять лишатиметься. Тобто вона тупо не уявляє, скільки коштує сходити в кіно. Тобто реально не ходить. Тобто чесна людина”, – написав журналіст Олександр Михельсон.

Згадали про її автомобіль.

Також Новосад пропонували вийти заміж за директора “Укрпошти”, який отримує зарплату майже 2 мільйони гривень.

“Як так може бути? Простий вчитель у нас отримує $4000, а міністр – лише $1500! Ще й, мабуть, субсидій бідосі не дають, а їй єсчо рожать”, – пише Андрій Лаврик.

Та просто жартували.

В українському медійному просторі час від часу починається дискусія про те, скільки насправді коштує утримання дитини.

В грудні 2019 року міністр юстиції Денис Малюська заявив, що він не зможе довго працювати на своїй посаді з маленькою зарплатою. Він пояснив, що в попередні місяці його зарплата не перевищувала 16 тисяч гривень, і лише в останній місяць ситуація змінилася у дещо кращому напрямі  – з’явилися надбавки. Тепер міністр отримав 29 тисяч гривень, але цього все одно мало – Малюська переконує, що виживає на гроші, зароблені на попередній роботі, тож йому доводиться економити.

За його словами, він звик до іншого рівня витрат на себе і свою родину, адже має з дружиною чотирьох дітей. “Не менше 100 тисяч на місяць я раніше витрачав. Відповідно, зараз ми витрачаємо менше, намагаючись економити. Але все одно це вкрай складно. Якщо зарплата не підвищиться хоча б до 80 тисяч – надовго мене не вистачить. Менше – це не довготривала історія працевлаштування”, – наголосив Малюська.

Тоді міністр натрапив на шквал критики українців, але вже у грудні він отримав 226 361 грн, зокрема надбавки – 35 961 грн та премії 190 400 грн. У вересні, жовтні та листопаді – 20 723 грн, 19 927 грн, 35 927 грн відповідно. Його середня заробітна плата в 2019 році склала 75 734 грн.

Однак пізніше він наголосив, що ці цифри не включають податки. “Учора роздратованій дружині на запитання “І де гроші?” довелося пояснювати, що інфографіка маніпулятивна, 226 тис. не отримував і цифру треба зменшувати на розмір податків та враховувати, що це надбавка, сплачена у різні дні одразу за кілька місяців роботи. А загалом зарплата дійсно була малою і раніше казав правду”, – зізнався міністр.

Своєю чергою, волонтер Дана Ярова у вересні 2019 року розповіла, скільки витрачає грошей на своїй дітей. У неї троє хлопчиків: підліток та маленькі близнюки.

За її підрахунками, на трьох дітей вона з чоловіком витрачає 50 тисяч гривень на місяць. В цю суму входить: їжа, підгузки, няня, одяг, іграшки, щеплення та лікування, спортивні секції, книжки, розваги, приватна школа (для старшої дитини) та відпочинок.

“Ні, звичайно можна і без памперсів, і без ортопедичного взуття, і без басейну, без приватної школи, без відпочинку, без розваг, без приватної нормальної медицини. Зрештою можна на вулицю молодшим не ходити, тоді і взуття на зиму купувати не потрібно. Можна одягатися в секонд хенді. Можна не щепити дітей. Можна віддавати дітей на розтерзання Марьівановни, можна вчити самій вдома, відмовитися від няні. Тільки тоді у мене, як у мами, яка заробляє питання: дорогі мої, а я правда можу на 1700 грн (виплата від держави на близнюків) утримувати трьох дітей?

Так що у нас за скромними підрахунками за кошторисом?

Молодші – їжа і няня = 25200, якщо хворіють тисячі 3000 можна за місяць накинути. Одяг та взуття ну нехай 2000 тисячі в місяць, це 27200. Старший – їжа, навіть боюся рахувати, а на тисячі 2000 він точно їсть + школа + одяг + книжки + розваги-не менш 25000 в місяць.

Отже троє дітей це щомісяця 50000 гривень на їх обслуговування”, – написала Ярова.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.