“Визнання певної держави державою-агресором”: в Раді запропонували новий законопроєкт щодо роботи ЗМІ

Автори законопроєкту “Закон про медіа” пропонують внести обмеження пов’язані зі збройною агресією.

Про це було повідомлено на сайті Верховної Ради України.

“Окремим розділом закону визначаються обмеження, пов’язані зі збройною агресією, які діють з моменту визнання Верховною Радою України певної держави державою-агресором (державою-окупантом) та до моменту прийняття Верховною Радою України рішення про скасування зазначеного статусу”, – йдеться у пояснювальній записці до законопроєкту.

Зокрема у тексті законопроєкту зазначається, що необхідно заборонити представникам ЗМІ поширювати інформацію, яка популяризує або містить пропагандистські дані щодо владних органів держави – агресора, її посадових осіб, осіб та організацій, що контролюються державою-агресором, та їх окремих дій.

Крім того, автори внесли в законопроєкт заборону про поширення неперевіреної інформації щодо збройної агресії держави-окупанта.

Зазначається, що ця норма покликана унеможливити будь – які спроби розпалювання ворожнечі та ненависті або заклики до насильницької зміни територіальної цілісності чи конституційного ладу.

Повідомляється, що Нацрада матиме право забороняти реєстрацію іноземного лінійного медіа, якщо редакційний контроль цього медіа здійснюється юридичними чи фізичними особами, які є резидентами держави – агресора.

Також у законопроєкті йдеться про те, що фізичні особи, які є громадянами держави – окупанта, юридичні особи, власниками, бенефіціарами чи інвесторами яких є громадяни або резиденти держави – агресора.

Варто підмітити, що в сфері медіа України не можуть працювати юридичні особи, які отримують будь-які види фінансування від фізичних та юридичних осіб держави – окупанта.

Національною радою прийматиметься рішення про припинення діяльності певних суб’єктів сфери медіа України протягом 1 місяця з моменту виявлення відповідної інформації.

Статті даного законопроєкту також стосуються іноземних та національних програм і фільмів, серед інвесторів яких є юридичні або фізичні особи, які мають відношення до держави – окупанта.

Відповідно до законопроєкту Національна рада затверджуватиме та оновлюватиме перелік осіб, які створюють загрозу національному медіа-простору України.

Авторами даного законопроєкту є народні депутати від фракції “Слуга народу” Олександр Ткаченко, Микита Потураєв, Євгенія Кравчук, Олександр Кабанов, Андрій Боблях, Єлізавета Богуцька, Тетяна Рябуха, Павло Сушко, Дмитро Нальотов, Тетяна Циба та член депутатської групи “За майбутнє” Ірина Констанкевич.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.