Подруги вам не розкажуть про зміни, які відбуваються в тілі жінки, котра народила дитину

Після народження дитини, як правило, посилену увагу як лікарів, так і численних родичів відводиться новій людинці. А в організмі її матері тим часом відбуваються дивні речі, іноді приємні, а часом і не дуже.

Тутка спробував з’ясувати, які зміни, що відбулися під час вагітності, можуть залишитися з жінкою на все життя.

 

Збільшується розмір взуття

Дослідники виміряли ноги 49 жінок під час вагітності та через 6 місяців після пологів. За цей період довжина стопи збільшувалася на 2-10 мм. Якщо вірити статистиці, з таким явищем стикаються 70 % жінок, котрі народжують. При цьому на розмір взуття впливає тільки перша дитина.

Вважається, що подовження стопи пов’язане з тим, що при вагітності організм виробляє гормон релаксин, який робить суглоби та зв’язки більш гнучкими. Можливо, він впливає і на стопи.

Якщо дитина велика, то грудна клітка може розширитись
Звучить дивно, проте таке зауваження зробили 4 жінки в інтерв’ю виданню The Cut. За їх словами, різниця між тим, що було, і тим, що стало, становить приблизно 1 розмір одягу.

Стегна стають ширшими

Гормон релаксин, про який йшла мова вище, розслаблює зв’язки в області з’єднання тазових кісток, через що і відбувається розширення стегон. Це необхідно для того, щоб пологи пройшли нормально. У деяких жінок невдовзі після народження дитини все повертається в норму, але у більшості фіксується значне розширення тазу.

Жінка може відчувати, як дитина ворушиться в животі

У перші місяці після народження малюка жінка може відчувати фантомні поштовхи в животі. Це відбувається через м’язові спазми й газоутворення або ж через те, що матка продовжує рефлекторно скорочуватися. Такі «поштовхи» часто лякають молодих мам, оскільки їм здається, що вони знову вагітні.

Як правило, схожі відчуття проходять протягом декількох місяців після пологів. Однак деякі жінки стверджують, що відчувають рухи неіснуючого малюка і через багато років після його народження.

Волосся й очі можуть змінити колір

Спеціаліст із супроводження пологів з Каліфорнії стверджує, що вагітність може змінити колір волосся і навіть очей. Вона пов’язує це з грою гормонів, зокрема меланіну. Для одних зміни в зовнішності будуть тимчасовими, а для інших виявляться постійними. Нерідкі випадки, коли після пологів жінки буквально сивіли.

Змінюються смакові уподобання
Після пологів смакові вподобання можуть різко змінитися: замість солодкого жінки часто віддають перевагу гострому і навпаки. Причина залишається все тією ж: в організмі грають гормони, і ніхто не знає, яким чином їх гра позначиться на поведінці новоспеченої матері.

Підвищується рівень пітливості

Більшість жінок стикаються з посиленням пітливості після народження дитини. Як правило, це проявляється у вигляді раптових нападів, які трапляються вночі. Таке відбувається через зниження рівня естрогену в крові. Це природний процес, хоча в ряді випадків він може бути викликаний порушенням роботи щитоподібної залози.

У деяких жінок з’являється алергія
На жаль, досліджень з виникнення у молодих мам алергії вкрай мало, тому лікарям важко назвати причини цього явища. Вважається, що при вагітності імунна система пригнічує будь-які реакції на подразники, щоб жінка могла спокійно виносити дитину. Після народження малюка це минає, і організм буквально «шукає» речі, на які можна відповісти: це можуть бути як харчові продукти, так і зовнішні подразники, наприклад шерсть або пух.

Татуювання можуть зіпсуватися
Особливо страждають татуювання на животі, що не дивно. Однак вплив вагітності можуть відчути татуювання і на інших частинах тіла: на стегнах, грудях, грудній клітці, передпліччях, спині й будь-якому іншому місці, де з’являються розтяжки.

Ми в редакції дуже здивувалися тому, що так мало досліджень присвячено змінам жіночого тіла після пологів. Виправмо цю помилку: розкажіть, що дивного або незвичного у своєму організмі ви або ваші знайомі помітили після появи дитини?

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.