Вибух і витік радіації на полігоні під Архангельськом: що відомо на цей момент – фото, відео

На військовому полігоні поблизу селища Ньонокса в Архангельській області Росії сталася пожежа під час випробування ракетного двигуна. Державна корпорація “Росатом” повідомила про загибель 5 своїх працівників. Також постраждали ще 2 співробітники Міноборони РФ. ЗМІ кажуть про ще 15 постраждалих. За непідтвердженою інформацією, у них – радіаційне опромінення.

Повідомлення про надзвичайну ситуацію в Архангельській області Росії надійшло опівдні 8 серпня. Мовилося про те, що стався вибух та пожежа у військовій частині, де випробовують двигуни та ракети для атомних підводних човнів. Також йшлося про ймовірний витік радіації.

10 серпня російська державна корпорація “Росатом” оприлюднила офіційне звернення: “В Архангельській області пі дчас випробування рідинної реактивної рухової установки загинули 5 співробітників держкорпорації “Росатом”. Згодом з’явилася інформація про загибель двох співробітників Міноборони РФ. Трагедія сталася під час робіт, пов’язаних із радіоізотопним джерелом живлення, який входить до складу ракети.

Що таке “ізотопне джерело живлення”? Це пристрій, який генерує енергію шляхом її видобутку із природного процесу розпаду радіоактивних ізотопів (це звичні нам радіоактивні хімічні елементи, тільки з іншою атомною масою чи кількістю нейтронів у ядрі; ізотопи урану, наприклад, використовують, у ядерній енергетиці).

Вибух у Ньоноксі
Інцидент трапився у селищі Ньонокс – біля нього розташовано ракетний полігон. У міжнародній природоохоронній організації Greenpeace переконують, що рівень радіації після вибуху було перевищено в 20 разів. Натомість, за даними Єдиної державної автоматизованої системи моніторингу радіаційної обстановки РФ, радіаційна обстановка у районі катастрофи перебувала в межах норми. Щоправда, адміністрація Сєверодвінська, біля якого стався вибух, спершу повідомила про стрибок радіації після інциденту, але згодом видалила цей допис. У соцмережах, зі свого боку, пишуть, що в Сєверодвінську через радіацію закрили дитсадки.

Міноборони Росії прокоментувало ситуацію: кажуть, що вибух і пожежа на полігоні в Архангельській області дійсно були – під час випробувань рідинної реактивної рухової установки.

Згодом Представники “Росатома” зазначили, що під час випробування ракети на морській платформі сталася “надзвичайна подія”. А вже після завершення цих випробувань відбулося загоряння палива ракети з подальшою детонацією. За їхніми словами, внаслідок вибуху кількох співробітників відкинуло в море. Пошуки тривали доти, поки залишалася надія знайти живих.

Відбувся збіг чинників, що нерідко відбувається під час випробування нових технологій. Наші фахівці постійно працюють в умовах потенційного ризику, оскільки ризик є властивим всім випробуванням,
– кажуть у “Росатомі”.

Попередньо відомо про 15 постраждалих через вибух у військовій частині, шестеро осіб – у критичному стані. Їх за допомогою гвинтокрилів спочатку доправили до лікарень Архангельська, через день транспортували у Москву.

Дивіться відео про вибух та пожежу на полігоні в Росії:

Інформація про радіацію і постраждалих
Про причину трагічного інциденту відомо небагато. Російська влада замовчує подробиці інциденту. Цікаво, що навіть російських МНС-ників не пропустили на місце подій, військові борються із наслідками вибуху власними силами.

Увечері 8 серпня стало відомо, що гвинтокрили, які доправляли потерпілих до Архангельська, перевіряють люди у протирадіаційних костюмах.

Тим часом адміністрація морських портів західної Арктики у зв’язку з подією на військовому полігоні на місяць закрила для вільного плавання район затоки Двінська Губа, що у Білому морі.

Розпорядження передали суднам, що перебували у морі. За даними цивільних моряків, заборону наклали на вимогу військових. Через руйнування ракети паливо – гептил – з’єдналося з окислювачем, і стався вибух.

Що таке гептил?Це компонент ракетного палива, який вкрай небезпечний для людини, канцерогенна речовина. Він вражає буквально всі системи людини.

При цьому тонни цієї вкрай токсичної речовини могли потрапити у воду. Заборона на судноплавство у такому випадку пояснюється передусім необхідністю запобігти отруєнню місцевих жителів, для яких рибальство є традиційним промислом.

Що відомо про полігон під Архангельськом?
Він розташований у селищі Ньонокс. Це – центральний ракетний полігон, створений у 1954 році. Його призначення: випробування балістичних міжконтинентальних ракет та крилатих і зенітних ракетних комплексів морського базування. Там тестують практично всі ракети, якими озброєні бойові кораблі військово-морського флоту Росії, а також випробовують двигуни та ракети для атомних підводних човнів.

Поруч з полігоном є військове містечко – Сопка (адміністративно входить до міського округу Сєверодвінска). Це – режимна зона, щоб потрапити туди потрібен особливий пропуск.

У грудні 2015 року на ракетному полігоні Ньонокса трапилася надзвичайна ситуація: під час випробувань частина ракети відокремилася і впала на житловий будинок. Жертв, кажуть росіяни, не було.

 

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.