Чому українці «збожеволіли» після першого туру?

Прихильники діючого Президента – це люди, котрі патологічно бояться змін, що все буде по іншому.

Після програшу Петра Порошенка у першому турі президентських виборів прихильники гаранта оголосили «ворогами» тих українців, котрі не підтримали Порошенка. Незгодних пропонували «розстрілювати», рвати їхні закордонні паспорти, висловлювали сподівання, що ЄС забере безвіз. Були й такі, котрі погрожували вчинити суїцид, «якщо переможе Зеленський».

Топ-прихильники Порошенка, як-от Степан Кубів, пішли ще далі – почали залякувати масовим безробіттям, ростом цін та, як не дивно, корупцією.

Чому українське суспільство почало виявляти таку безпрецедентну агресію? Про це ІА «Вголос» запитав у експерта «Українського інституту майбутнього» Юрія Романенка, філософа Сергія Дацюка та дисидента Степана Хмару.

Звідки ця істерія?

Юрій Романенко:

Прихильники діючого Президента – це люди, котрі патологічно бояться змін, що все буде по іншому. Вони консерватори, голосують завжди за владу.

Інші – це ті, хто проникся церковною та мовною темами. Їм подобається риторика Порошенка про «мову та віру». На них і спрацювало залякування політтехнологів Банкової, що, мовляв, прийде якась рука Кремля і змусить їх молитися у іншій церкві чи розмовляти іншою мовою. При цьому ці люди ще недавно стояли на Майдані та вимагали зміни системи. Проте Порошенко зі своїм дискурсом страху залякав цих людей настільки, що зараз вони почали активно захищати цю ж корумповану систему. Вони стали тими, хто підтримує корупцію, Свинарчуків, Насірових та інших. Цих людей пропаганда Порошенка перетворила у тих, хто втратив перспективу та забирає її у інших людей. Вони стали своєрідними «младоросами». Ці патріотичні верстви населення уособлюють основні риси путінського режиму. Мовляв – «хай краде, але ж він наш», «цар добрий – погані бояри». Іронія у тому, що ці люди ще недавно сміялись з цих тез, а зараз стали їхнім рупором.

Є ще представники середнього класу, котрим є що втрачати – особливо тим, хто має стосунок до корумпованої системи. Вони теж не хочуть змін.

Є професійні «порохоботи», для яких пропаганда – це робота, за котру їм платять. Їм Бірюков дав темники та інструкції і вони по соціальних мережах, на екранах телебачення залякують інших, мовляв «без Порошенка все закінчиться». У цих людей дуже примітивне бачення світу, оскільки розвинена людина, яка здатна критично мислити, такої дурні не говоритиме. Ці особи поширюють пропаганду, котра заснована на страху.

Як працює ця «пропаганда страху»?

Сергій Дацюк:

Ми з дружиною досліджували роботу «порохоботів» у соціальних мережах, зокрема їхні функції.

Нам вдалось з’ясувати, що «порохоботи» – це особи, котрі не мають здатності до морального вибору. Людину від тварини і робота відрізняє те, що вона може робити моральний вибір. Тобто, є якась людина, котру ви активно підтримуєте. Проте, коли ви дізнаєтесь, що вона не та, за кого себе видавала – спрацьовує моральний вибір. І тут з’являються умови, котрі вам заважають зробити правильний моральний вибір. Це може бути те, що вас зомбують по телебаченню, або вам продовжують платити гроші, або те, що в суспільстві розгорнута істерія та на вас тиснуть – у родині, друзі, оточення. Тобто завжди є якась причина підтримувати злочин.

Зараз у «порохоботів» ситуація доходить до крайнощів: кандидат, котрого вони підтримують, не здатен перемогти. У цих людей «зриває дах» і починаються небезпечні речі. От, наприклад, мене прихильник Порошенка у соціальних мережах погрожував пограбувати, бо «коли піде Порошенко, йому доведеться їхати в еміграцію». Я не розумію, як діяти в умовах таких крайнощів та агресії: написати листа Порошенку, щоб вгамував своїх прихильників, звернутися до поліції? Це серйозна соціальна проблема, бо людям «рве дах», починаються реальні погрози. Це все наслідки того, що коли людей, котрі готові підтримувати корупцію, мало – на роботу беруть небезпечних «гопників».

Юрій Романенко:

«Абсолютно адекватних людей, котрі розуміють обставини не так, як влада, почали проголошувати «п’ятою колоною Кремля», «зрадофілами», «зрадо..бами»

Петро Порошенко побудував свою команду таким чином, щоб не було людей, котрі б суперечили його поглядам. А тому зараз утворилось біполярне бачення світу, в котрому є Порошенко та інша неправильна думка. Відтак, абсолютно адекватних людей, котрі розуміють обставини не так, як влада, почали проголошувати «п’ятою колоною Кремля», «зрадофілами», «зрадо..бами». Але я вас заспокою – усе це «порохоботство» закінчиться наступного дня після того, як Порошенко карколомно програє президентські вибори. Тоді його прихильники почнуть шукати нового спонсора та так само захищати вже його думку, навіть якщо вона буде протилежною сьогоднішній.

Степан Хмара:

Розкрадання свинарчуками армії, «торгівля на крові», корупція… У жодній цивілізованій країні такий президент не набрав би взагалі жодних голосів: він та його оточення давно було б за гратами. Натомість в Україні така особа виходить у другий тур президентських виборів. Виявляється, у нього ще є прихильники. Я не можу уявити, що ще Порошенку потрібно зробити, щоб українці нарешті зрозуміли, що він ніякий не патріот. Він просто використовує їх, бо ці люди люблять свою державу та щиро хочуть її зберегти.

На жаль, пропаганда зробила своє. Армії «порохоботів» зранку до вечора говорять нам про суцільні перемоги, котрих нема і люди за це вхопились. Це – феномен, такого за часів незалежності ще не було.

Це не нагадує Росію?

Сергій Дацюк:

Є такий російський філософ Михайло Епштейн, котрий втік від путінського режиму в Англію. У нього є робота, присвячена гоп-релігії, гоп-журналістиці у Росії. І якщо ви думаєте, що цього зараз немає в Україні – ви дуже помиляєтесь. Всі ті речі, за які ми зневажаємо Росію, зараз починають з’являтися в Україні. Приклад «гопницької журналістики» – це телеканал «Прямий». І це – небезпечно. Така ситуація у нас склалась через мародерство і корупцію. Бо творці цього явища хочуть виправдати себе в очах суспільства за допомогою експертів та журналістів. А пристойні люди на це не можуть погодитися, відповідно корупцію і мародерство захищають особи не високого рівня професійності та аморально нейтральні.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.