«Вони ходять на роботу, а я — на могилу»: винних у смерті Даринки, яка померла в школі, ще не знайшли

Мама 11-річної Даринки, яка померла в школі, сподівається, що працівники школи, які не надали вчасно допомогу її доньці, будуть відповідати за свої дії.

Натомість педагоги продовжують працювати та запевняють: робили усе, що могли.

Вбита горем жителька села Бариш Бучацького району Галина Олійник два місяці поспіль шукає правду, чому раптово під час шкільного концерту померла її 11-річна донечка Даринка.

Жінка каже, що медсестра, яка була відсутня на роботі в момент трагедії, продовжує працювати. Не понесла відповідальності і керівник закладу, яка навіть не висловила співчуття.

— Вони ходять на роботу, а я – на могилу. Я оплакую свою золоту донечку, а вони канапкують і тільки говорять по селу, що я їм не даю спокійно жити. А я лиш хочу, щоб слідство встановило винних. Даринка була чудовою дитиною — доброю, ніжною, розумною, красивою, а головне — здоровою. Я досі не можу повірити, що вона більше ніколи не зайде в наші двері.

Нагадаємо, 28 грудня 2018-го року 11-річна дівчинка знепритомніла на шкільній сцені. Вчителі, які були присутні на виступі, намагалися надати їй допомогу. Медсестри на масовому заході не було, вона прибігла вже пізніше. Вчителі відправляли дітей в аптеку по нашатирний спирт та інші препарати. Тим самим, зауважує Галина Олійник, втратили дорогоцінний час для порятунку її дитини.

«Вони замордували мою дитину»

— Вони просто замордували мою дитину! Замість того, щоб колоти препарати для стабілізації роботи серцево-судинної системи, давали їй гормони. А коли я набрала директора, вона мені в трубку кричала: «А що робити, Галю, що робити?» Коли в школі є медсестра, вони мене питають, як діяти. Я що знаю — дитина була здорова, ніяких патологій та хронічних недуг не мала. І швидка їхала до села — 20 км аж півгодини. Моя дитина для них — ніхто і ніщо, тому вона в могилі, — з розпачем каже мама дівчинки.

Минуло два місяці після трагедії. Слідство триває. Але і медсестра, і директор школи, і інші учасники того шкільного концерту продовжують працювати.

— Попередня причина смерті, яку записали в свідоцтві, — гостра серцева недостатність — неуточнена. Наразі тривають експертизи у Києві, які зможуть більше сказати, що ж спричинило смерть Даринки. Висновку судово-медичної експертної комісії немає. Судмедексперт дивувався, як можна було дати померти такій здоровій дитині. Усі судини серця на момент розтину були ціленькі. Я просто з розуму сходжу. Адже її могли врятувати, якби вчасно зробили непрямий масаж серця, а не носили на вулицю та поливали водою, — продовжує пані Галина.

Найбільше жінка дивується, що люди, які несли пряму відповідальність за організацію шкільного заходу, не виконали своїх службових обов’язків, але продовжують працювати.

«Влаштували цирк на виїзді»

— Медсестра повинна була бути на концерті, але вона заганяла гуси вдома. Директора також не було. Але їх не відсторонили від роботи навіть поки триває слідство. І на їхній відповідальності — знову чужі діти. Та школа — ніщо інше, як концтабір. Моя Даринка для них — це жертвоприношення. Вони кажуть, що на все воля Божа. Але вони ні разу не прийшли до мене і не висловили співчуття! Вони не поїхали на курси підвищення кваліфікації, аби в майбутньому, не доведи Господи, не трапилося ще раз такої біди.

Жінка додає, що після трагедії вчителі возили дітей у Бучацьку лікарню на обстеження.

— Влаштували цирк на виїзді. Батьки заходять до лікаря, а той питає, чи є скарги. Ті кажуть, що немає, усе — здорові! Моя Даринка ні на що не скаржилася, ми робили усі обстеження регулярно, є всі записи у медичних картках, — наголошує мати дівчинки. – Дорога до кладовища не заростає, я її регулярно топчу. Молю Бога про справедливе покарання для усіх тих, кого не мучить сумління за смерть моєї донечки!

І директор, і медсестра мають догани

Під час попереднього спілкування з журналістом «RIA плюс» начальник Бучацького управління освіти Оксана Мелешко додала, що вони проводять службове розслідування щодо ситуації в школі, встановлюють всі обставини трагедії. Як тільки будуть результати експертизи, прийматимуть рішення. За словами пані Оксани, шкільна медсестра повинна була бути присутня на масовому заході. Чому її там не було — обіцяла розібратися.

Єдине, що зробили за два місяці, — винесли догану і шкільній медсестрі, і директору.

— Перевірку ми ще не завершили, адже триває слідство. І директор, і медсестра мають дисциплінарне стягнення — догану. Ми не криміналісти, не експерти, аби говорити, чи могли в школі врятувати дівчинку. Усі препарати для надання невідкладної допомоги, які передбачені нормативним документами, у закладі є, я перевіряла особисто. Чекаємо результату слідства, потім будемо приймати рішення, — говорить посадовець.


На питання, чи мають право в управлінні освіти тимчасово відсторонити від роботи, пані Мелешко, відповіла — ні.

«Заплатять усі, хто винен!»

На дзвінок журналіста у Бариській школі відреагували негативно.

— Що ви знову все копаєте-копаєте? — гучним тоном відповіла директор Лариса Ільницька. — Медсестра в школі вже ледь не ночує, боїться на секунду відлучитися. Ми не хотіли, аби так було. Це — збіг обставин.

За словами пані Ільницької, шкільна медсестра Галина Зозуляк працює в закладі із 2005-го року. Жодної догани до цього часу не мала. А таблетки в школі є і були, каже директор.

— Що ви вишукуєте? – продовжила співрозмовниця. – Я сама ледь не осліпла!

Також керівник додала, що вони возили дітей разом із батькам на обстеження у Бучач. Мовляв, така практика — щороку.

— Я злого не зробила! З мамою Даринки не спілкувалася, бо вона мене слухати не схоче. Тільки виписує у «Фейсбуці» про нас. Але буде висновок судмедекспертів, який дасть зрозуміти, винні ми чи ні. Заплатять усі! — каже директор.

У ГУ Нацполіції в області розповіли, що слідство ще триває. Попередня причина смерті, як вказано вище, — гостра серцева недостатність. Що її спричинило, встановлюють. Також фахівці мають дати чіткий висновок, чи могли врятувати дівчинку.

— Ми також перевіряємо, чи були в наявності всі лікарські засоби для надання допомоги, як у школі, так і в сільського фельдшера та амбулаторії, — зауважив начальник сектора зв’язків з громадськістю Сергій Крета.

Далі буде…

 

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.