Саджала мерів, кумів і сватів: як слабка жінка тримала у страху бандитів цілої країни

Кількість резонансних, але нерозкритих кримінальних проваджень в Україні постійно зростає. Це стосується не тільки так званих “політичних справ”, а й боротьби з корупцією.

Свого часу прорив у цій сфері зробила колишня очільниця Антикорупційного Департаменту Румунії Лаура Ковеші. Про це нагадав на сторінці у Facebook юрист Михайло Шнайдер:

“Просто дивовижна жінка. Лаура садила по одному корупціонеру в день. Вона відкрила тисячі кримінальних справ, де фігурували міністри, десятки мерів, сотні суддів, митників і поліцейських. 90% обвинувачених в корупції отримали реальне покарання. Конфісковано майна на 150 мільйонів євро. За ґратами опинилися екс-прем’єр Румунії і брат колишнього президента. Також заарештовано і відсторонено від посади мера Бухареста. Вона отримувала оклад 3200 євро на місяць, і жила в 2-х кімнатній квартирі яку купила в іпотеку. Скромна і чесна жінка. Приклад самовідданості і любові до своєї держави. Справжній герой, якого так нам не вистачає…”, – прокоментував Шнайдер.

За що звільнили Лауру Ковеші?

“Гроза румунських корупціонерів”, “наймолодший прокурор в історії країни”, одна із найвпливовіших персон в Румунії. Вона відправила до в’язниці сотні Топ-корупціонерів, серед яких брат колишнього президента, екс-міністр фінансів та мер Бухареста. Вона мала унікальну підтримку населення та глави держави, однак була різко розкритикована урядом.

За час її керівництва антикорупційним органом країна змінила всю політичну верхівку та стала прикладом для Східної Європи. Коли в Україні створювалися НАБУ та САП, рівняння на Румунію було серед пріоритетних. Ковеші відправила до в’язниці низку чиновників. Проте зупинимося на найбільш резонансних випадках.

У 2015 році вона відкрила справу проти мера Бухареста Соріна Опреску, звинувативши його в отриманні 25 тис. євро хабаря, а також “відкатів” у розмірі 10% від усіх укладених муніципальних контрактів у місті (за 2013-2015 роки). Згодом чиновник-корупціонер опинився за гратами.

“Мене неможливо скомпроментувати”, – заявляла Ковеші, коли їй в різний час закидали плагіат, порушення прав людини, зловживання повноваженнями, авторитаризм та незаконні методи прослуховування.
Критикам вона відповідала, що її методи схвалює керівництво ЄС, з яким вона регулярно спілкується. Румунський антикорупційний орган має багато спільного з нашим НАБУ (і САП заодно). Його діяльність часто ставили нам за приклад.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.