Психологи пояснили, чому важливо вміти бути вдячними

Політичні перипетії, фінансові негаразди та просто холодний, непривітний та сірий листопад за вікном – іноді досить складно прокидатися та лягати з почуттям вдячності світові, як радять психологи. Але цього таки варто навчитися.

vdyachnist-600x484

Вдячність нейтралізує негативні емоції, не даючи їм негативно позначитися на нашому фізичному здоров’ї.

Поради, як стати вдячною людиною, наводить The Huffington Post.

“Вдячність зменшує усілякий стрес, сильний та несильний”, – каже професор психології з Каліфорнійського університету Роберт Еммонз.

“Коли ми відчуваємо невдоволення, ми знову й знову робимо себе заздрісними, сердитими, пригніченими та роздратованими. Ми загрузаємо в негативі, не маючи змоги досягти вдячності та спокою”, – додає дослідник.

До слова, в 2003-му році Еммонз із колегами з’ясували цікаву річ: люди, котрі часто дякують, активніше займаються спортом. А ще в них нижчий рівень поганого холестерину та ліпший сон.

Для того, щоби навчитися “генерувати” вдячність, Еммонз радить один трюк: треба підловити себе на негативній думці та перенаправити у позитивному напрямку. Наприклад, коли у голові крутиться: “Ніколи, ніколи нічого не налагодиться”, швиденько пригадуйте все хороше, що є в вашому житті, вашу систему підтримки: роботу чи навіть вдалу ранкову пробіжку на свіжому повітрі.

Іншими словами, ми не можемо контролювати зовнішні події, зате, за допомогою позитивного мислення, можемо не допускати штормів усередині нас.

“Якщо ми в змозі заблокувати анти-вдячні думки, у нас є хороший шанс узяти під контроль наше емоційне житті та розвинути емоційну стійкість, котра є імунітетом до мінливих обставин”, – говорить професор.

Що ж до сімейних “практикумів зі вдячності”, то дослідники скептично ставляться до показових її проявів, наприклад, коли родина на День подяки збирається за столом, і кожен по черзі говорить, за що він вдячний. Точніше, тінейджерам від такого небагато користі.

Одначе психолог Ренді Камен радить таки спробувати, принаймні сімейна розмова в позитивному ключі буде краще, ніж суперечка за столом.

Спробуйте занотувати для себе, за що ви вдячні. Це може бути будь-що – друзі, шоколад, новий альбом Адель тощо.

А комусь допоможе виробити в себе звичку бути вдячним медитація чи молитва.

Найголовніше, це вирішити відтепер бути вдячним. Еммонз радить щовечора, у якості вправи ставити собі три запитання:

1. Якщо я з власної волі обираю практикувати вдячність, чи поліпшиться якість мого життя?

2. Чи підвищиться моя самоповага?

3. Чи почуватимуся я менш нещасним, ефективнішим та енергійнішим?

“Я вважаю, що відповідь на ці питання – безсумнівне “так”, – підсумовує Еммонз.

Нагадаємо, психологи радять усім внести пункт “щастя” до свого щоденного розкладу.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...