В італійському місті Павія відбулося судове засідання у справі нацгвардійця Віталія Марківа (фото, відео)

Суд допитав свідків, які свідчили на користь українця.

В місті Павія завершилося чергове судове слухання у справі українського нацгвардійця Віталія Марківа. Йому закидають причетність до загибелі фотографа Андреа Рокеллі, якого вбили поблизу Слов’янська ще на початку бойових дій на Донбасі. Суд допитав свідків, які свідчили на користь українця.

Про це інформує 5 канал.

Судове засідання тривало 3,5 години. Перший зі свідків – представник слідчої групи карабінерів, який забирав тіло загиблого італійського фотографа Андреа Рокеллі на батьківщину. Тоді йому довелося чекати 5 днів, бо поблизу Слов’янська відбувалися запеклі бої.

Другий свідок – Лука Майоккі – італійський підприємець, власник керамічної фабрики у Слов’янську. За допомогою супутникових знімків він детально розповів про розташування сил сепаратистів поблизу підприємства і про ушкодження, яких вони завдали виробництву внаслідок мінометних обстрілів. За словами Майоккі, тоді на складах фабрики господарювали бойовики і саме тоді охоронець підприємства знайшов тіла загиблого фотографа Андреа Рокеллі та його перекладача – росіянина Андрія Миронова.

“Ми послухали двох досить важливих свідків, які змогли відтворити місце, де відбулися всі події. І це дуже важливо, бо треба пам’ятати, що і як відбулося в зоні конфлікту. Свідки підтвердили всі обставини, і ми можемо сказати, що ми цілком задоволені цими правдивими свідченнями”, – зазначив Рафаелє Делла Валле, адвокат нацгвардійця.

Підтримати сина на суд приїхала й мати Віталія, Оксана Максимчук: “По їхніх намірах ми бачимо – вони хочуть, щоб було два засідання в місяць. І це для нас є позитивним, щоб якнайскоріше це скінчилося. Ця справа була вирішена, і була доведена правда, яку ми всі знаємо. Для того ми сюди і приїжджаємо, щоб підтримати мого сина”.

Висловити свою підтримку до суду приїхали й українці, які мешкають в Італії. Наступне засідання відбудеться 30 листопада. Тоді планують заслухати головного свідка у справі – французького фотографа Вільяма Рогелона, який співпрацював із загиблим колегою-італійцем.

Як повідомляє Олесь Городецький, голова Християнського товариства українців в Італії, на своїй сторінці у Facebook, адвокат Віталія, зокрема, підняв питання того, що італійська прокуратура не відгукнулася на пропозицію української сторони щодо створення спільної слідчої групи, на що прокурор відповів, що така пропозиція надійшла лише після арешту Віталія, а попередньо всі запити італійців ігнорувалися Україною.

Адвокат Віталія запропонував також провести судом огляд місця трагедії, щоб на місці зрозуміти чи взагалі може мати місце гіпотеза про прицільний вогонь з Карачуна з візуалізацією окремих постатей, враховуючи відстань, рельєф місцевості та інше. Прокурор відповів, що не розуміє, що саме з процесуальної точки може дати такий огляд, а суддя не прийняла поки ніякого рішення. Сторони домовилися про залучення перекладачів з української та французької мов.

Також, суддя призначила два наступні засідання на 30 листопада (буде заслуханий свідок – французький журналіст Рогелон) та 14 грудня – будуть заслухані всі свідки, італійські журналісти.

Виходячи з зали Віталій привітав присутніх українців гучним гаслом “Слава Україні!” на що отримав одноголосне “Героям слава!”

Зазначається, що на засіданні був присутній дипломат Генерального консульства України в Мілані, і що особливо приємно, теж у вишиванці.

Як повідомлялося, 6 липня в італійському містечку Павія, поблизу Мілану, розпочався судовий процес у справі Віталія Марківа, старшого сержанта Національної гвардії України, якого італійська прокуратура спочатку звинувачувала в «умисному спричиненні смерті італійського журналіста Андреа Роккеллі та його російського перекладача Андрєя Міронова», а тепер, змінивши формулювання, – в «наданні матеріального внеску, визначального у спричиненні смерті» двох журналістів та «замаху на життя французького журналіста Вільяма Рогелона».

Згодом, 14 вересня в італійському місті Павія, в суді за адресою Piazza del Tribunale, 1, відбулося друге судове засідання у справі Віталія Марківа.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.