New York Times присвятив сьогодні редакційну статтю Саакашвілі і його команді

Сага про Михайла Саакашвілі, екс-президента Грузії, що позиціонується в Україні як борець із корупцією й губернатор Одещини, була цікавою, так само, як і його відставка минулого тижня з гучними нападами на керівництво держави за їхній опір до проведення реформ. Він також оголосив, що формує нову українську політичну партію. Відкидаючи політичні амбіції пана Саакашвілі, цей епізод пролив світло на завзяття й упертість корупції як частини української культури.

saakashvili-860x484

Михайло Саакашвілі був героєм грузинської Революції Троянд 2003-го року, що привела його до влади як палко прозахідного реформатора. Незважаючи на неймовірний успіх боротьби з корупцією у Грузії, його партія не перемогла на виборах 2012-го року. Пан Саакашвілі покинув країну, а проти нього завели кримінальне провадження за зловживання владою. Сам він називає це політичним переслідуванням. Після того, у травні 2015-го року, Президент України Петро Порошенко попросив екс-президента Грузії – свого колишнього одногрупника – очолити Одеську область, напевно, щоб той застосував грузинській досвід реформ в одному з найбільш корумпованих регіонів України. Із паном Саакашвілі до України прибули декілька інших іноземних реформаторів для того, щоб працювати в національних і одеських адміністраціях.

Більшість із них уже покинули свої пости, апелюючи до того, що всі результати боротьби з кумівством і корупцією зводилися нанівець завдяки зусиллям магнатів і чиновників. Михайло Саакашвілі пішов далі у своїх звинуваченнях і заявив, що «дуже розчарований» відсутністю підтримки з боку Президента Порошенка. В Адміністрації Президента України відповіли: «Пан Саакашвілі виявився кращим політиком, аніж менеджером», а також додали, що той сам винен у відсутності реформ в Одесі.

Відставка пана Саакашвілі слідувала впритул за приголомшливим викриттям великих фінансових статків багатьох державних службовців України. Відомості про готівку й майно більше, ніж 50000 чиновників, були умовою з боку Європейського Союзу для надання Україні подальшої фінансової допомоги. Результати шокували навіть утомлених від корупції українців: 450 депутатів парламенту разом володіють $482 мільйонами “грошових активів” включно з готівкою в розмірі $36 мільйонів. Саакашвілі назвав це останньою краплею в рішенні змінити політичний курс.

Це ганебно, що запрошені іноземні «викривачі злочинів» провалили спробу завдати нищівного удару по корупції в Україні. Проте все це допомогло (не менше від викривального закону про статки чиновників) тримати ситуацію під увагою суспільства, що є важливим для впровадження будь-яких змін.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...