Що ні в якому разі не можна ставити на новорічний стіл

Деякі страви краще не їсти під час святкового застілля. Нікому не хочеться, щоб новорічний стіл виглядав продовженням дієти. Про основні правила, які допоможуть насолодитися різноманітністю застілля і не завдати шкоди здоров’ю, розповідає експерт Наталія Грищенко, лікар-дієтолог вищої категорії.

Всі страви повинні бути свіжоприготовленими. Кількість ковбаси і карбонаду тривалого приготування можна звести до мінімуму або виключити. Це джерела додаткового прихованого кількості солі і шкідливих харчових добавок.

Для рибних і м’ясних страв краще вибирати рецепти з мінімальною кількістю масла і бажано без панірування. Ідеальний варіант – запечені в духовці. Так можна заощадити значну кількість калорій за рахунок масла або виділився жиру, а також уникнути появи шкідливих для нашої печінки речовин, що утворюються під час смаження.

Складні салати з майонезом приносять за ваш стіл багато зайвих калорій. Але що ще більш важливо, складна за складом їжа важко б’є по підшлунковій залозі. Трохи пізніше дістанеться і печінки.

Якщо є недостатність в ферментах, то рекомендуємо прийняти відповідні препарати. Як правило, ми все знаємо про подібні проблеми задовго до свят, відвідуємо гастроентеролога і має в особистому аптечці “свій” препарат.

А ось традиційне заливне м’ясо і риба є корисними стравами. Це природне джерело колагену. Але тільки в тому випадку, якщо вони приготовані за традиційною рецептурою з тривалим томлінням на вогні. Господині знають секрети, як видалити зайвий жир з цієї страви, а, значить, додаткові калорії.

Різноманітність овочів на святковому столі завжди рятує ситуацію. Якщо співвідношення основних страв і овочів 1: 2, то можна позбутися від проблем з травленням і стільцем в дні після новорічного застілля.

Картопля, гарбуз, буряк – повноправні учасники святкового столу. Просто вони повинні бути приготовлені максимально просто – зварені або запечені. Компенсувати нестачу смаку можна за допомогою спецій.

І, нарешті, aлкoгoль. Токсичною дозою для підшлункової залози вважається 50 мл чистого cпupту. У перерахунку на звичайні aлкoгoльнi напої це приблизно 125 мл кoньякy або гopiлки або 500 мл винa. Не варто поєднувати разом aлкoгoль, жирну їжу і кypiння – це багаторазово збільшить ймовірність нападу панкреатиту (запалення підшлункової залози).

Але якщо першого січня вас все ж мучитиме похмілля, то радимо випити пару капсул ентеросорбенту. Він зв’язує і виводить токсини з шлунково-кишкового тракту і “алкогольна перезавантаження” пройде легше і швидше.

Якщо слідувати перерахованим вище правилам, тобто можна все і в будь-якому поєднанні просто маленькими порціями, роблячи перерви. Чи врятує достатню кількість рідини і прогулянки на свіжому повітрі.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.