Різдво 25 грудня оголосити вихідним днем в Україні-рішення Верховної Ради

Українці відпочиватимуть 25 грудня і працюватимуть 2 травня.

Сьогодні, 16 листопада, Верховна Рада України ухвалила у другому читанні законопроект №5496 про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо святкових і неробочих днів, передає CREDO

За рішення проголосувало 238 депутатів. Жодного голосу «за» не дав «Опозиційний блок».

Ухваленню рішення передували обговорення та шестиразове переголосування.

Звучали думки, що вихідний 25 грудня сприятиме «розвалу Православ’я» чи «міжконфесійній боротьбі в Україні», що може привести до розвалу країни. Зокрема депутат Ігор Шурма з «Опозиційного блоку» пропонував, щоби дату Різдва визначили Церкви, а не Верховна Рада.

Ірина Подоляк із «Самопомочі» закликала не маніпулювати, тому що «ми говоримо не про дату Різдва Христа, а про повагу до громадян України. Ми не диктуємо Церквам, а виявляємо повагу до мільйонів українців і даємо їм можливість святкувати Різдво 25 грудня». До законопроекту внесли правки, згідно з якими скасовується вихідний 2 травня, а 1 травня оголошується Днем праці.

Також звучала пропозиція скасувати так звані «п’яні понеділки» — коли вихідний день переноситься на понеділок, якщо він випадає на суботу або неділю, проте це питання не виносилося на голосування і залишилося лише на рівні розмов.

7 січня також залишається вихідним днем. Відтепер українці святкуватимуть два Різдва: 25 грудня — за Григоріанським календарем та 7 січня — за Юліанським календарем.

Законопроект передадуть на підпис Президенту Петру Порошенку. І якщо він не зволікатиме з підписанням — вже цього року 25 грудня буде вихідним.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.