«Я зараз вам ці руки зламаю»: що відбувалося під Верховною Радою

«Ви сюди прийшли і не розумієте ніхрена», – пояснювала прихильниця Порошенко його опонентці.

Осторонь від сцени на підвищених тонах розмовляють дві жінки – прихильниця і противниця президента Петра Порошенка.

– Я знаю одне. Цей дядько перед Майданом вліз на трактор і пообіцяв зняти недоторканність. Але він цього не зробив!

– А що він прийняв Донбасом? Ви цей закон читали? Я читала. Ви сюди прийшли і не розумієте ніхрена. Так вам козла виведи сюди, дай 300 гривень, і ти проголосуєш. Та йди ти нахрен!

Атмосфера акції протесту під Верховною Радою мало чим нагадувала Майдан.

Але, щоб зануритися – довелося попотіти. Спочатку – пробитися через сумнівний контингент шанувальників Рабиновича біля Нацбанку, згорнути на Садову, де кілька десятків протестуючих блокували вихід з комітетів, і відстояти чергу до металошукачів на Грушевського. Весь периметр парламенту, площу Конституції і частину Маріїнського парку бійці Арсена Авакова обнесли ґратчастим парканом, найближчі вулиці перекрили поліцейськими машинами і автобусами.

«Прибери руки від мене, тварюка»

– Ви думаєте, мені це подобається? Копатися в ваших речах? – поліцейський ретельно перевіряє рюкзак чоловіка, що входить у периметр, просить відкрити відділення. Особистому огляду піддаються всі без винятку. Заходи безпеки викликані подіями серпня 2015 року, коли від гранати загинули чотири гвардійця-строковика.

Такого скупчення поліції урядовий квартал не бачив з часів Майдану. Під Раду стягнули 3,5 тисячі представників Нацполіціі і Нацгвардії. Візуально на кожного учасника акції довелося по одному силовику.

Але нова поліція, на відміну від часів Майдану, активно спілкувалася з учасниками протесту.

– Зрозумійте, я тут не за Юлю. Я за тих, хто проти Порошенка, – довго пояснює літній чоловік молодому поліцейському в першій лінії периметра навколо Ради.

– Так ми такі ж, – погоджується поліцейський.

– Але це ж ненормально, коли вас тут більше, ніж людей там.

– Напевно, ненормально.

Кілька десятків поліцейських весь день провели і безпосередньо серед учасників акції: в однакових яскравих жилетах з написами: криміналіст, слідчий, антиконфліктна група. Останні – в цивільному: «Ми без зброї, без спецзасобів, намагаємося говорити з учасниками і гасити конфлікти».

У першій половині дня необхідності в цій групі не було: акція виглядала мирною. Кілька тисяч людей зібралися на площі Конституції перед сценою. Проходили через рамки, гуртувалися з партійною символікою за інтересами: сектор з прапорами Батьківщини, сектор Самопомочі, Руху нових сил, Свободи, Національного корпусу, Громадянської ініціативи, Автомайдану, Справедливості. Свою нішу на акції зайняли навіть вкладники банку Михайлівський, які за півтора року встигли обзавестися прапорами і продовжували вимагати повернути їм їхні гроші.

Але переможцем тендеру на розробку плакатів і гасел для протестуючих стала представник президента у Верховній Раді Ірина Луценко. Два тижні тому під час бійки в парламенті вона кричала колезі по фракції Олегу Недава: «Олег, винеси козла, винеси його нафіг», маючи на увазі депутата Юрія Левченка. 17 жовтня фраза «Винеси козла» красувалася на десятці плакатів: і намальованих від руки, і явно з друкарні.

В іншому з гаслами в учасників акції не дуже склалося: той випадок, коли політики хочуть одного, а люди зовсім іншого. Тиждень тому ініціатори протесту повідомили, що висувають Порошенко три вимоги: створення антикорупційного суду, нові правила виборів – з відкритими партійними списками, і зняття депутатської недоторканності. У вівторок вранці Порошенко навіть потроллив акцію і «екстрено» вніс до парламенту конституційні зміни, щоб зняти імунітет – з 2020 року.

Але площа, здавалося, живе своїм життям – всюди чути крики «Ганьба», «банду геть», «ре-во-лю-ція», «Київ, вставай!».

Зі сцени один за одним виступали народні депутати, а потім і лідери партій – Андрій Садовий, Валентин Наливайченко. Ближче до першої години дня натовп зашумів.

– Де він?- зацікавлено спитав у колеги один з поліцейських в оточенні.

– Дивись туди, де прапори рухаються.

На сцену перед Верховною Радою під скандування «Міша, Міша» піднявся Михайло Саакашвілі.

– Це дуже важливий момент… Якщо Порошенко не почує сьогодні нас, то нам всім треба буде переміститися в інше місце. Я закликаю киян після роботи приєднатися до нас сюди. Якщо не буде ніяких рішень на благо народу, Порошенко треба подумати, щоб піти зі своєї посади. Це не мій ультиматум, це моя порада,- позбавлений громадянства екс-президент Грузії виступав українською мовою.

Публіка слухає Саакашвілі. У тому числі – група підлітків, деякі явно шкільного віку, з прапорами його Руху нових сил. Відразу за ними – дорослі чоловіки в камуфляжі. Говорять про те, що парламент треба заблокувати до виконання всіх вимог:

– Так вони втечуть. У них же підземні переходи між Радою, Кабміном і Адміністрацією президента. У двори виходять. Ми їх не спіймаємо. Як в Одесі, пам’ятаєте? Коли ми в міськраду проривалися, газом дихали. Коли прорвалися – в залі вже нікого не було.

Акція правих з проривом до міськради відбувалася 20 вересня після трагедії в дитячому таборі Вікторія: вимагали відставки мера Геннадія Труханова та саморозпуску депутатів. Так що група в камуфляжі приїхала на акцію протесту до Верховної Ради з Одеси.

Одесит Сергій Шкуропат повністю в темі політичної акції. У базі бойовиків має позивний Фома:

– Я боєць батальйону Донбас. Воював починаючи з Попасної і Лисичанська, і закінчував Маріуполем і Широкино. Один вихід був у Іловайськ. Уявляю міськорганізацію Свободи, підтримую вимоги народу, щоб була знята депутатська недоторканність, був створений Антикорупційний суд, і найголовніше – щоб був прийнятий закон про вибори, щоб не було мажоритарної системи і були відкриті партійні списки. За це ми тут стоїмо і будемо стояти до перемоги. Поки не приймуть. Інакше люди звідси не вийдуть.

Тільки з Одеси до Києва приїхали три автобуси. Кілька місць виділили під Свободу. Організацію підвезення з 22-х міст взяв на себе Рух нових сил Саакашвілі.

– А ви тут за гроші? – після короткої бесіди акуратно цікавиться у кореспондентів LIGA.net учасник акції, киянин.

– А ви? – так само акуратно відповідаємо питанням на питання.

– Ні. Я морально підтримати. Я ось і на Майдані теж був. А ви точно не за гроші?

Мітингувальники зі згорнутими прапорами і порожніми вудками активно бродили по кварталу, парку і прилеглих вуличках, але на роздачі грошей не були помічені. Хоча окремі журналісти стверджують, що знайшли пункт роздачі: пенсіонери віддавали організаторам груп зелені папірці взамін на гроші в кафе Бочка недалеко від Верховної Ради.

З заднього двору парламенту за акцією спостерігав начальник Управління держохорони Валерій Гелетей. Там його помітили депутати, які виходили з Ради – Сергій Лещенко та Володимир Парасюк.

Пан Гелетей, треба було більше охорони взяти. Малувато ви взяли. Або ви думаєте, що до вас сюди не дійдуть? Це я з богом повинен йти? Тому що я щось після Іловайська так вас і не бачив… Приберіть від мене руки, інакше я зараз вам ці руки зламаю,- зіронізував Парасюк і підійшов ближче.

Закінчилася перепалка бійкою.

Хто гівнюк? Прибери руки від мене, тварюка,- кричав Парасюк.

Через пару годин, вже від учасників акції, дісталося депутатові БПП Олексію Гончаренко. Нардеп хотів пройти до будівлі парламенту через натовп учасників мітингу, але його закидали яйцями і почали скандувати: «Мудак» і «Губошлеп».

Обранець, в свою чергу, обізвав мітингувальників придурками і зник у напрямку Верховної Ради.

Після обіду людей на площі стало набагато менше: депутати пішли на перерву, учасники мітингу – теж. «Прапорів більше, ніж людей», – пожартували за спиною. З порожньої сцени звучав майданівський репертуар.

Усередині Ради

З самого ранку депутати-ініціатори акції обіцяли блокувати трибуну до виконання всіх вимог, але обмежилися зривом погоджувальної ради. Щоб оголосити вимоги протестуючих, лідер Батьківщини Юлія Тимошенко віддала дві хвилини свого виступу єврооптимісту Мустафі Найєму. Він заявив, що Рада зобов’язана почати роботу з їх законопроектами. Спікер Андрій Парубій поставив питання на обговорення. Сергій Березенко від БПП, Максим Бурбак від НФ і Ярослав Москаленко від групи Воля народу запропонували почати з медреформи. У двох фракціях і груп в парламенті більше 226 голосів, так що Парубій з ними погодився.

Найєм, Лещенко, Дерев’янко, Парасюк, Левченко і Соболєв оточили президію і почали скандувати: «Виходьте до людей!». Представнику Президента в парламенті Ірині Луценко виступити не дали. Парубій закрив засідання погоджувальної ради.

Незважаючи на гучні заяви, до початку пленарного засідання трибуну ніхто не заблокував. Близько години депутати витратили на традиційні виступи від фракцій, а о 16:00 приступили до розгляду 900 поправок до законопроектів з медреформи. Парубій уточнив, що закінчать з медреформою депутати не раніше четверга.

На той час, за його словами, профільний комітет повинен підготувати два законопроекти щодо обмеження депутатської недоторканності.

– Вони хотіли все представити так, ніби ми зриваємо медреформу, але ми не дали їм цього зробити, – пояснив Найєм мітингувальникам під Радою бездіяльність опозиції в сесійній залі.

Пропустивши вперед медреформу, опозиціонери втратили два дні. І тепер їм доведеться або збирати нову акцію на четвер, 19 жовтня, або залишатися під Верховною Радою. Точно так само не вдалося в повній мірі реалізувати одну з родзинок акції – не випускати депутатів з будівлі Ради до виконання вимог протестуючих. Більшість з них розійшлися задовго до кінця робочого дня, і до 18:00 залишалося не більше сотні.

У кулуарах парламенту офіційно обговорювали дві версії подій під Радою: влада традиційно посилалася на «руку Кремля»; опозиція говорила про загрозу узурпації і засилля клептократів.

Неофіційна версія зводилася до того, що президента намагаються схилити до розпуску парламенту. За цією версією Сергій Льовочкін і Дмитро Фірташ, незадоволені результатом Майдану, вклалися в проект «Велика політична реформа», щоб домогтися перевиборів і збільшити частку своїх лобістів в Раді. З тією ж метою, за словами співрозмовників, бере участь в проекті бізнесмен Ігор Коломойський, який нібито приватно зустрічався з Саакашвілі в Женеві 7 вересня.

«Ну як це – відпустити його?»

Ближче до вечора частина учасників акції з регіонів відверто злилася – автобуси розвозили їх по областям. Замість них на площу почали виходити кияни. Їх кількість була не критичною, – протест просто повернувся до ранкових показників. Хоча людей в камуфляжі з нашивками батальйону Донбас і в балаклавах стало набагато більше.

Всі чекали новин з Ради. Замість цього зі сцени пролунало інше: депутати намагаються нишком покинути будівлю, потрібно допомогти їх блокувати. Почалася бійка з поліцейськими. Постраждали як мінімум троє: чоловік похилого віку вийшов сам, але з закривавленою головою; поліцейського винесли на носилках, і ще один протестуючий знепритомнів від порції газу з боку силовиків.

Трохи пізніше в Facebook нардеп обурився:

Справжні українці, дійсні майданівці і атошники так би себе не вели… Я готовий до діалогу з людьми, усіма, не тільки свого округу. Але з людьми, а не з проплаченою, озвірілою мерзотою.

На зіткненні з Барною учасники акції відвоювали собі пару метрів периметра, витіснивши силовиків за паркан. Але скоро площа перед Радою почала порожніти: згорталися партійні прапори, розходилися люди. У наметах залишилися кілька сотень активістів.

Чутки про те, що активістів будуть розганяти, курсували по акції весь день. І після 22:00, коли учасників акції залишилося мало, до паркану дійсно підійшли поліцейські – попередити, що будуть перевіряти всіх вхідних і вихідних з наметового містечка. Активістам це не сподобалося, і з поліцією в черговий раз почалася бійка.

Зараз ситуація в наметовому містечку стабільна. І, судячи з публічних обіцянок влади, до четверга 19 жовтня ніякі «псевдокоммуналььщики» зносити намети на Грушевського не будуть. Таку обіцянку дали глава Нацполіціі Сергій Князєв, і генпрокурор Юрій Луценко.

Для засилля силовиків у них своє пояснення:

У спецслужб була інформація і є встановлені факти зберігання та закупівлі зброї членами незаконних формувань, які перебувають серед мітингувальників. Цим пояснюються посилені заходи безпеки.

 

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.