Арка для ЧАЕС: саркофаг за $1,6 млрд поїде по рейках в листопаді

Уже в листопаді вибухнулий в Чорнобилі реактор заховають на 100 років

122791

Через 2 місяці, 29 листопада, в Чорнобилі заплановано історична подія: на що вибухнув у 1986 році 4-й енергоблок ЧАЕС по рейках почнуть насувати новий саркофаг у формі арки, побудований за 1,63 млрд євро. Зараз тривають підготовчі роботи. Пересування арки може зайняти близько доби – хоча проїхати їй належить всього 300 метрів! І будівельники, і політологи називають цю подію ключовим в історії незалежності України, адже арку почали будувати в далекому 2008-му. Таким чином, будівництво проходило за каденції трьох президентів країни. “Ця подія дуже важлива. Керівництву країни і дипломатам доводилося витрачати багато зусиль, умовляти світове співтовариство виділити гроші… Лейтмотив такий: саркофаг – це не минула проблема, вона актуальна! Гроші збиралися по крупицях, іноді надходження проходило з затримками…”, – згадує політолог Володимир Фесенко. В результаті остаточна вартість будівництва склала близько 1,63 млрд євро. Порівняти масштаби арки ні з чим – вона стала першою в своєму роді. Але створення космічного апарату Curiosity, який досліджував поверхню Марса, обійшлося в 1,2 млрд доларів, а будівництво найвищої будівлі в світі – вежі Бурдж-Халіфа в ОАЕ – в 1,5 млрд.

Інженери визнаються: пересування арки стане випробуванням. “На кожне колесо арки прикріплять спеціальні домкрати, які будуть приводити всю конструкцію в рух. Новий саркофаг не просто знизить рівень радіації навколо 4-го енергоблоку, а й повністю захистить територію поза арки від радіації на цілих 100 років”, – розповіли нам в держкорпорації “Укрбуд”, чиє підприємство, “Укренергомонтаж”, веде будівництво цього об’єкта.

Повністю здати об’єкт будівельники планують до листопада 2017 року. Її також оснастять спеціальною технікою, в тому числі відеокамерами, за допомогою яких персонал ЧАЕС зможе спостерігати і контролювати ситуацію всередині об’єкта. А всередині арки будуть розміщені спецкрани, керовані дистанційно: вони будуть переміщувати обладнання.

Старий: рушився і падав

Роботи при будівництві нового саркофага не обмежилися лише зведенням арки: будівельникам довелося демонтувати старе укриття, яке звели в 1986 р. Його будували в критично стислі терміни, тому в 2012-му глава Держагентства з питань зони відчуження Володимир Холоша заявив, що старий об’єкт – аварійний, і вже у 2022-му можливі масові обвалення. Заява чиновника виявилося пророчим: всього через 10 місяців, після снігопаду, на старому саркофазі звалилася частина даху. У наступні роки фахівці заявили, що об’єкт уже не може забезпечити безпеку України, і почався демонтаж аварійних конструкцій з одночасним зміцненням залишилися. “Українцям дісталася найскладніша частина робіт – всередині четвертого енергоблоку, в умовах іонізуючого випромінювання… На деяких ділянках працювати можна було не більше 10-15 хвилин за зміну, а запуск фахівців і їх вихід з блоку займав по кілька годин – щоб дотримати всі заходи безпеки і зберегти здоров’я людей. Рівень організації робіт у таких складних умовах високо оцінили міжнародні компанії, які керують проектом”, – розповів “Сегодня” екс-президент “Укрбуду” Максим Микитась. А один з будівельників, Михайло Бородавко, який курирує об’єкт, розповів нам про демонтаж: “Люди, які будували старе “Укриття”, – справжні герої! Під час демонтажу ми пробували алмазні пили, використовували хімреагент і навіть свердлили отвори, щоб закласти розривають суміші. Але залитий ними бетон виявився настільки щільним і якісним, що нам довелося братися за відбійні молотки і п’ять місяців його розбивати і демонтувати”.

Арка в цифрах: слони і стадіони

Вище Батьківщини-матері

Арка над четвертим блоком ЧАЕС – один з найвищих об’єктів не тільки в Україні, а й світі! Її висота – 110 м. Це означає, вона на 8 метрів вище київської Батьківщини-матері і на 17 – американської статуї Свободи.

500 тисяч болтів

Між сегментами, які утворюють арочний звід, використовуються болти. За підрахунками інжеренов, для кріплення елементів нового об’єкта “Укриття” їх використано близько півмільйона.

12 футбольних полів

Загальна площа покрівлі складає близько 86 тис. кв. м. Це дорівнює площі 12 стандартних стадіонів.

4 тисячі слонів

Вага арки разом з обладнанням – 31 тис. тонн. Стільки ж важать 4 тис. найбільших слонів, 129 тисяч свиней, або ж 108 найбільших в світі вантажних літаків “Мрія”

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...