Вчені навчилися передбачати рак до його появи

Фахівці помітили генні мутації в крові

Вченим вдалося виявити передраковий стан крові, обумовлений генетичними її змінами. За допомогою нового методу дослідження крові можна буде визначити ймовірний розвиток раку крові, таких захворювань як лейкемія, лімфома або МДС, передає Percare.

cancer-cell

Вчені, при дослідженні зразків крові, взятої для аналізу, виявили деякі ранні генні мутації, які починаються в стовбурових клітинах крові і можуть спровокувати розвиток такого страшного захворювання. До таких висновків прийшли 2 групи вчених, що працюють незалежно одна від одної. Отримані результати доводять, що перед вченими відкрилися нові можливості для досліджень в області раннього виявлення і профілактики артеріального раку.

Стівен Мак-Керолл, автор однієї зі статей, співробітник кафедри генетики в Гарвардській медичній школі, каже, що дослідження носили нетрадиційний характер,оскільки до цього дослідження проводилися на пізніх стадіях розвитку захворювання, коли вже видно явні зміни генів.

Нові ж дослідження розглядали соматичні мутації — копіювальні помилки в ДНК, які накопичуються з плином часу, під час ділення і розмноження клітин, коли про рак поки нічого не говорить. Вчені і виявили, що деякі з цих мутацій в майбутньому можуть перетворитися в серйозні проблеми зі здоров’ям.

Зміни відбуваються в стовбурових клітинах крові, стимулюючи мутував клітини рости швидше, поки вони не складуть більшу частку клітин в крові людини.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...