Безмежний оптимізм і пророкування майбутнього від засновника Micrsoft

На початку інтерв’ю Білл Гейтс зробив такий прогноз:

Я припускаю, що протягом найближчих 15 років світ зробить прорив в області чистої енергетики, який врятує нашу планету. Дешеве, чисте джерело енергії змінить все. Тільки уявіть собі!

Що він говорить про те, чи здатний один інноваційний прорив змінити цілу галузь з розвиненою інфраструктурою:

На початку 1900-х Нью-Йорк був завалений кінським гноєм, і люди говорили: «Так, окей, може, нам дозволити коням перебувати на вулицях тільки по непарних або парних днях?» У них були стайні, батоги, сідла і спеціально навчені люди , тобто була створена величезна інфраструктура. Але проблема вирішилася з приходом автомобіля.

 

Про теорії уповільнення технологічних інновацій, яку висувають підприємець Пітер Тіль і економіст Роберт Гордон:

Абсолютно не згоден з цим. В енергетиці великі поліпшення відбуваються з перервами, тому що це величезна система, якій потрібно працювати з надзвичайною надійністю. Але в медицині треба бути сліпим, щоб не бачити, що ми рухаємося вперед швидше, ніж будь-коли. Ви повинні хотіти захворіти через 20 років, а не сьогодні, серйозно. Все зміниться радикально.

Що стосується науки про матеріали:

Ми розбираємося в сплавах, ми розбираємося в каталізаторах. Ми можемо за допомогою [комп’ютерної] симуляції досліджувати їх властивості. Така компанія, як TerraPower, що досліджує процес поділу ядра (Гейтс голова ради директорів компанії), здатна створити матеріал четвертого покоління і за допомогою симуляції побачити, що буде з ним при десятибальному землетрусі, виверженні вулкана або під дією приливної хвилі. Кількість інженерів в світі, інструменти, які у них є, наші уявлення про тверді тіла і сплавах – це по-справжньому вражаюче. Здивований, що хтось цього не бачить.

Про те, чи потрібно сумувати від того, що наукові прориви зараз існують в роботах вчених, але не відбуваються в реальності:

Важливіше те, який великий позитивний ефект дадуть наукові знання в галузі біології, редагування генома, машинного навчання, будови антитіл, розуміння матеріалів, які ми накопичили за останні 20 років. У наступні 20 років завдяки цим знанням ми побачимо кардинальні зміни – і я кажу це з величезною впевненістю.

Про те, скільки часу залишилося до появи штучного інтелекту:

Тут є три етапи. Перший – заміщення людської праці там, де потрібні фізичні зусилля і конкретні маніпуляції (водії, офіціанти, складські робітники, охорона): роботи-еквіваленти працюватимуть в цих областях протягом 15 років.

Другий етап – «розумова активність»: складання контрактів, постановка діагнозу, написання коду програми. Хтось скаже, що комп’ютери зможуть працювати в таких сферах через 30 років (я погоджуся), хтось – що через 60 років, хтось дасть дасть ще більше.

І є третій етап, на якому [штучний] інтелект буде краще, ніж людський в цілому. Тут хтось, наприклад Рей Курцвейл, вважає, що це станеться, здається, в ніч на 13 липня 2045 року, а хтось – що це не станеться ніколи. Я відношу себе до тих, хто скаже: «Ми не здатні це передбачити, але людям все одно треба почати про це думати».

Про те, чи закінчилася креативність в сучасній Америці:

У всіх областях, про які ми говорили, – енергетиці, біології, IT, роботобудуванні, – частка США разюча. Це не 100%, але майже скрізь більше 50%. Мене вражає, що цю частку вдається підтримувати. Так, в системі освіти США є провальні місця по відношенню до людей з низькими доходами, але ті, кому вдається отримати хорошу освіту, видають креативність, якій заздрить весь світ. Китай намагається імітувати, але на це йде 30-40 років, подивимося, як далеко вони зайдуть.

Про книгу, яку варто прочитати всім:

Найбільше з прочитаного я б рекомендував «Краще в нас. Чому насильства стає менше» Стівена Пінкера. Вона непроста, там 700 сторінок, але я не думаю, що вона підійде тільки якогось конкретного віку. Вона про те, як люди зверталися один з одним протягом історії. Про інструменти тортур і про те, як попит на них спав і яким чином ми цього домоглися. Дивовижна робота.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...