В Україні зафіксовані перші смерті від гарячки Західного Нілу: що потрібно знати про небезпечну хворобу

В Україні зафіксовані перші смерті від гарячки Західного Нілу: що потрібно знати про небезпечну хворобу

Гарячка Західного Нілу не передається від людини до людини, небезпеку становлять укуси комарів, які переносять це захворювання.

Про це в коментарі УНІАН розповів голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики Федір Лапій. Він підкреслив, що хворий на гарячку Західного Нілу не заразний для інших.

“Вірус передається через укуси комарів… Можна порівняти… з малярією… Тобто малярією ви не можете заразитися від людини, а тільки через укус комара”, – пояснив він.

Крім того, експерт зауважив, що більшість випадків гарячки Західного Нілу перебігають без симптомів. “Близько 80% при зараженні вірусом Західного Нілу не мають симптомів. Тобто взагалі не страждають”, – сказав Лапій.

Водночас серед тих, у кого розвивається клініка у вигляді симптомів, які характерні для застуди, висока температура, грипоподібні симптоми, найнебезпечнішими є прояви у вигляді ураження нервової системи, зокрема, мозку.

На уточнення щодо перенесення захворювання комарами, імунолог зауважив, що комарі кусають не лише людей, а й птахів. Так, Лапій не виключив, що поява гарячки Західного Нілу в Україні може бути пов’язана з перелітними птахами. І зауважив, що ця хвороба в нашій країні вже зустрічалася раніше.

На запитання, чи може гарячка Західного Нілу стати другим COVID-19, Лапій зауважив, що навряд чи. “Про ковід ми говоримо, в першу чергу, з точки зору пандемії. Тут не доводиться говорити про пандемію…”, – зауважив імунолог.

На уточнення, чи не може бути якихось обмежень, експерт пояснив, що робити цього немає сенсу. “Тобто тут маски абсолютно не мають значення”, – сказав Лапій.

Гарячка Західного Нілу в Україні

У Києві від гарячки Західного Нілу померли троє людей із 17 інфікованих, які мали підтверджений діагноз.

У коментарі УНІАН лікар Тарас Жиравецький розповів, що оскільки симптоми лихоманки подібні до симптомів гострої респіраторної вірусної інфекції, а в нас триває пандемія коронавірусу з новим штамом “Флірт”, то для діагностики краще зробити швидкий тест: “Якщо тест позитивний на ковід, тоді у вас ковід і не панікувати, що у вас – лихоманка Західного Нілу”.

Він також зауважив, що зі зниженням температури повітря комарі зникають і небезпека цієї лихоманки знижується майже до нуля.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.