“Курс долара підсочить, українцям треба готуватися”: у Нацбанку повідомляють про дефіцит валюти в Україні

“Курс долара підсочить, українцям треба готуватися”: у Нацбанку повідомляють про дефіцит валюти в Україні

В Україні зростатиме курс долара через дефіцит валюти на ринку. Утім, різкого збільшення вартості американської валюти не передбачається. Однак гривня повільно сповзатиме вниз.

Як інформує ” Today.ua”, такий прогноз міститься у звіті Нацбанку України про фінансову стабільність.

Аналітики НБУ, зокрема, зазначають, що в Україні вже доволі тривалий час зберігається дефіцит валюти на ринку. Це, насамперед, пов’язують зі скасуванням фіксованого курсу долара у жовтні минулого року. Завдяки такому рішенню Нацбанку в Україні вдалося пожвавити валютний ринок. Крім того, вітчизняні експортери можуть розраховувати на вищі прибутки в національній валюті, оскільки вони можуть конвертувати свій прибуток за вищим обмінним курсом.

Запровадження керованої гнучкості курсу долара призвело до зростання офіційного курсу валют. Однак це не знижує попиту на валюту, а навпаки, провокує підвищену зацікавленість покупців, оскільки українці побоюються подальшого зростання долара.

Своєю чергою, Нацбанк, щоб не допустити значної девальвації національної валюти, регулярно виходить на валютний ринок із доларовими інтервенціями. Іншими словами – виставляє на продаж долари зі свого запасу, щоб трохи збити попит на ринку.

“Однак помітний дефіцит валюти зберігається. НБУ і далі залишається ключовим учасником ринку, а його інтервенції – основним балансуючим механізмом. НБУ і далі компенсуватиме структурний дефіцит валюти на ринку”, – йдеться у звіті.

Природно, що коливання курсу долара стали більш відчутними. Однак у НБУ не бачать підстав для занепокоєння. Аналітики НБУ вважають, що ситуація на валютному ринку, як і раніше, залишається прогнозованою, і Нацбанк, як і раніше, може її контролювати. При цьому там, звісно, визнають, що утримувати гривню від обвалу вдається завдяки фінансовій допомозі міжнародних партнерів.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.