“В Україні страшна інфекція заражає дітей і дорослих, хвороба викликає ураження травної системи і біль”: де чекає біда?

“В Україні страшна інфекція заражає дітей і дорослих, хвороба викликає ураження травної системи і біль”: де чекає біда?

Випадки страшної хвороби фіксують в Україні. Медики закликають не нехтувавти своїм здоров’ям, адже наслідки здатні виявитися жахливими.

Як інформує “РадіоТрек”, зокрема, у сусідній з Тернопільщиною області зафіксували 29 випадків інфікування хворобою Лайма цього року.

Як повідомили в Рівненському обласному центрі контролю та профілактики хвороб, цьогоріч кількість захворілих не є більшою, ніж за аналогічний період минулого року. Однак спостерігається високий ризик зараження.

Такі висновки фахівці центру зробити після того, як в травні взяли проби 126 кліщів і в 26 з них виявили збудник бореліозу. Проби відбирали на території Острозької, Дубровицької та Рівненської громад.

Крім того, під час перевірки були виявлені збудники лептоспірозу, псевдотуберкульозу та ієрсиніозу, на який з початку року захворіло 10 людей з Рівненщини.

Ієрсиніоз – це гостре інфекційне захворювання, що характеризується токсико-алергічною симптоматикою, ураженням травного тракту й іноді має тяжкий перебіг.

Тож якщо після прогулянки ви помітили у себе на тілі кліща, то його потрібно відразу видалити, аби не стати черговою жертвою небезпечного кровопивці.

Чого НЕ можна робити?

Поширеною помилкою є спроба “задушити” кліща соняшниковою олією, вазеліном, лаком або бензином. Все це тільки продовжує час впливу і, отже, ймовірність інфікування зростає. Також не можна стискати кліща, розчавлювати його та проколювати.

Як правильно видалили кліща?

Видаляти кліща потрібно пінцетом або спеціальним пристосуванням. Робити ще краще в рукавичках, захопивши його якомога ближче до шкіри та рівними вертикально спрямованими рухами повільно витягувати зі шкіри. Якщо нічого такого під руками немає, можна використовувати просту нитку. Перекручування, викручування збільшує шанси відриву частин кліща.

Якщо при видаленні кліща в шкірі залишилися частини його ротової порожнини – не панікуйте, вони неінфекційні. Спробуйте ще раз, якщо не вийшло – зверніться до лікаря або дайте спокійно місця укусу гоїтися.

Після видалення кліща треба обробити відповідне місце антисептиком або промити водою з милом. Людина, яка видалила кліща, також повинна вимити руки.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.