Закон про мобілізацію: чи можлива примусова депортація чоловіків з-за кордону

18 травня набуває чинності новий закон про мобілізацію. У цьому матеріалі ми розповімо, чи означає це примусову депортацію військовозобов’язаних в Україну.

Закон про мобілізацію: чи можлива примусова депортація чоловіків з-за кордону – today.ua
Попри те, що до набуття чинності нового мобілізаційного законодавства ще понад два тижні, українська держава вже взялася за громадян призовного віку, які перебувають за кордоном. Їм відмовили у видачі документів доки вони не оновлять військово-облікові дані.

До цього моменту вони не зможуть:

продовжити термін дії закордонного паспорта;
реєструвати народження дитини;
підтверджувати документи;
отримувати консультації щодо своїх прав за кордоном.
Фактично держава кинула їх у чужих країнах напризволяще. Причому це стосується як тих, хто незаконно виїхав після оголошення воєнного стану, так і чоловіків, які давно мешкають у Європі.

Видання ВВС підрахувало, що до Євросоюзу, Швейцарії, Норвегії та Ліхтенштейну після початку повномасштабної війни виїхали 650 тисяч українських чоловіків призовного віку. Якщо до них приплюсувати тих, хто вже жив у цих країнах, вийде цифра у 768 тисяч людей. З громадянами, які виїхали до США, Канади, Великобританії та Молдови, їх кількість перевищує мільйон.

Однак, примусово повернути їх на батьківщину сьогодні немає юридичної можливості, заявив народний депутат Олександр Мережко.

“Немає таких механізмів. Ми можемо лише закликати повертатися”, – заявив нардеп.

Європа не веде облік тих, хто незаконно перетнув кордон після 24 лютого 2022 року. І хоча Литва та Польща заявили, що можуть допомогти Україні у поверненні ухилянтів, фактично це реалізувати неможливо. Українців захищають європейські закони про біженців і депортувати можуть лише тих, хто опиниться у розшуку за кримінальною статтею.

Багато європейських країн уже заявили, що дозволять українцям перебування в країні навіть із простроченими паспортами.

Ті наші співгромадяни, які все ж таки виявлять бажання приєднатися до Сил оборони, можуть пройти бойову підготовку прямо в Європі. Така можливість, наприклад, є у Польщі.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.