“Рада внесла рішучі зміни в нарахування страхового стажу”: українцям стане складніше отримати пенсію?

“Рада внесла рішучі зміни в нарахування страхового стажу”: українцям стане складніше отримати пенсію?

Днями Верховна Рада ухвалила дуже важливий закон, який залишився непоміченим суспільством на тлі жвавого обговорення нового закону про мобілізацію. Йдеться про новації у нарахуванні страхового стажу для пенсії.

Як інформує “Today.ua”, дехто з громадян тепер отримав шанс збільшити свій страховий стаж. А хтось, навпаки, не отримає в залік ті роки, на які сподівався.

Про те, які зміни чекають на майбутніх пенсіонерів, розповів пенсійний експерт Сергій Коробкін.

Українці отримають шанс на зарахування пенсійного стажу, який вони заробили за кордоном.

Така можливість існувала й раніше, але тільки в тому випадку, якщо в України з тією країною, де працював майбутній пенсіонер, була укладена пенсійна угода. Тепер українцям рахуватимуть стаж, навіть якщо пенсійної угоди з країною немає.

“Для визначення права на пенсію враховуватиметься страховий стаж, отриманий в інших країнах, навіть якщо з цією країною не укладено угоди щодо пенсійного забезпечення та внески до Пенсійного фонду України не сплачувались”, – пояснив експерт.

Водночас розмір тієї закордонної пенсії враховувати не будуть – лише відпрацьований там період. Тобто ту тривалість роботи за кордоном приплюсують до стажу, здобутого в Україні. Це дасть змогу багатьом громадянам вчасно вийти на пенсію і взагалі вити на пенсію. Але при розрахунку самої пенсії братимуть до уваги лише ті виплати, які були зароблені в Україні.

Звісно, що закордонний стаж треба буде підтвердити документально, тобто українцям врахують закордонний стаж лише за умови, що вони там працювали офіційно.

Простішим стане процес оформлення української пенсії для кримчан

Тобто людині лише треба буде написати заяву, що вона не отримує російської пенсії, і їй призначать українську.

Водночас багатьом громадянам не зарахують до стажу цілий шматок життя

Йдеться про тих, хто працював у Росії, а також на тимчасово окупованій території. Стаж роботи в РФ після лютого 2014 року не зарахують. Також не зарахують стаж тим, хто працював на ТОТ у силових органах та в усіх гілках влади.

“Закон передбачає не зараховувати до страхового стажу з 19 лютого 2014 року періоди – військової служби, у силових структурах, незаконних збройних чи воєнізованих формуваннях, судових чи правоохоронних органах держави-агресора на тимчасово окупованих територіях, а також добровільне зайняття посад у незаконних органах влади”, – процитував Сергій Коробкін інформацію Мінсоцполітики.

Новий закон розширив підстави для припинення пенсійних виплат

Так, раніше банки припиняли виплату пенсії, якщо пенсійним рахунком ніхто не користується упродовж року. А тепер цей строк скоротили вдвічі.

“Раніше для банків цей термін становив один рік. Ось це головна зміна: був один рік, а тепер півроку”, – зауважив експерт.

Крім того, на рівні закону запроваджується поняття “фізична ідентифікація”. Причому її тепер муситимуть проходити не лише ВПО, а й інші пенсіонери.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.