Мобілізація студентів: хто з отримувачів другої вищої освіти втратив право на відстрочку

В Україні відстрочка від мобілізації передбачене для різних категорій громадян. Ухвалено новий закон, який передбачає деякі зміни для студентів. Стало відомо, чи отримають вони право на тимчасове звільнення від служби в армії.

Мобілізація студентів: хто з отримувачів другої вищої освіти втратив право на відстрочку – today.ua
Згідно з новим законом, призивати до ЗСУ в умовах військового періоду не можуть студентів денної або дуальної форми, які здобувають освіту – причому не лише вищу, а й професійну, а також професійно-технічну.

У МОНограмі повідомили, що зазначена норма стосується й інтернів, аспірантів та докторантів. Ключова умова – новий рівень освіти має бути вищим за отриманий раніше.

За наявності диплома бакалавра та вступу до магістратури за своєю чи іншою спеціальністю, відстрочка надається. Однак, якщо чоловік вирішив отримати ступінь бакалавра вже за іншою спеціальністю, він втрачає таке право.

Таким чином, здобувачі другої або третьої вищої освіти не отримають права на відстрочку від військової служби.

Щодо науково-педагогічних співробітників, які мають науковий ступінь й працюють у вузах та наукових установах. Викладачі в установах вищої, професійної чи професійно-технічної освіти також отримують право на відстрочку. Однак важливо, щоб вони були працевлаштовані не менш як на 0,75 ставки.

Нагадаємо, що 11 квітня Верховна Рада ухвалила законопроєкт про мобілізацію №10449, який викликав громадський резонанс. За нього проголосували 283 депутати. При цьому було виключено норму про демобілізацію. Спікер Міноборони України Дмитро Лазуткін заявив, що версія законопроєкту з нею надійде до парламенту найближчим часом.

Раніше уряд прийняв постанову, яка дозволяє виїжджати за кордон певним категоріям студентів призовного віку. Очікується, що такий крок сприятиме інтеграції до європейського освітнього простору.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.