Великій частині українців цьогоріч ще зроблять перерахунок пенсії: оновлені виплати будуть у червні

У березні відбулась індексація пенсій для переважної більшості українських пенсіонерів. Проте значній частині літніх українців ще мають зробити перерахунок пенсії у квітні. А оновлені виплати після цього перерахунку вони почнуть отримувати в червні.

Великій частині українців цьогоріч ще зроблять перерахунок пенсії: оновлені виплати будуть у червні – today.ua
Про це йдеться в інформації від Пенсійного фонду України.

Так, перерахунок пенсії ще очікує на українців, які вже знаходяться на заслуженому відпочинку, але ще продовжують працювати. На сьогодні в Україні налічується 2,7 млн працюючих пенсіонерів. Йдеться про тих громадян, які трудяться офіційно. Але перерахунок пенсії зроблять не всім.

Відповідно до закону, його роблять лише тоді, якщо з моменту попереднього перерахунку або призначення пенсії минуло не менше 24 місяців. Причому цей 24-місячний термін має бути не на 1 квітня, а на 1 березня 2024 року. Орієнтовно в Україні зараз налічується трохи більше 650 тисяч таких пенсіонерів, чиї виплати підлягають перерахунку у квітні.

При цьому розрізняють два випадки:

Якщо за цей період пенсіонер здобув 24 місяці страхового стажу.
Якщо від моменту попереднього перерахунку пенсіонер не здобув 24 місяці стажу (тобто він працював не повні два роки).
Великій частині українців цьогоріч ще зроблять перерахунок пенсії: оновлені виплати будуть у червні

У першому випадку перерахунок пенсії здійснюють з урахуванням збільшення стажу, а також можуть враховувати ще й нову зарплату, яку отримує пенсіонер. Але тут можливі варіанти: якщо ця нова зарплата значно вища за ту, з якої призначалася пенсія або проводився попередній перерахунок, то є сенс її брати до уваги. Якщо ж вона ненабагато вища або й взагалі менша, то її враховувати не будуть, а візьмуть до уваги лише новий стаж.

У другому випадку – без варіантів. Там беруть до уваги лише збільшений стаж. Тобто ту кількість місяців, які пенсіонер відпрацював за два роки, що минули від попереднього перерахунку.

Дата перерахунку пенсій працюючим пенсіонерам – 1 квітня. Однак через особливості здавання податкової звітності відомості про сплату ЄСВ надійдуть лише до 10 травня. Через це, після уточнення, нові суми пенсій можна буде виплатити пенсіонерам, що працюють, не раніше червня. Тобто у червні вони вже мають отримати підвищені пенсії, а також їм ще виплатять недоотриману ними різницю за квітень і травень.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.