Росія має намір перезапустити ЗАЕС: чим це загрожує

Російська Федерація має намір перезапустити Запорізьку атомну електростанцію. Про це, за даними американських ЗМІ, вже повідомили МАГАТЕ.

Росія має намір перезапустити ЗАЕС: чим це загрожує – today.ua
У березні виповнилося два роки з того моменту, як російські війська окупували Запорізьку АЕС. На найбільшій у Європі атомній станції є шість енергоблоків. П’ять із них сьогодні перебувають у стані “холодної” зупинки, один – у стані гарячої “зупинки”. Це означає, що він виробляє тепло та пару.

Видання The Wall Street Journal стверджує, що Росія має намір запустити станцію. Це може статися 9 листопада цього року і бути присвячено до 40-річчя запуску першого атомного реактора на станції.

Повідомляється, що російський президент Володимир Путін вже повідомив голову МАГАТЕ Рафаеля Гроссі про свої плани. За даними WSJ, це підтвердили звіти самих інспекторів організації з контролю над ядерною енергією.

Які можуть бути наслідки такого рішення сказати складно, але є низка факторів, які викликають серйозне побоювання. По-перше, WSJ ставить під сумнів наявність у Росії достатньої кількості кваліфікованих фахівців, які зможуть працювати на станції такого типу.

Хоча ЗАЕС і було запущено ще за радянських часів, на ній встановлено сучасне обладнання, а в реактори закладено американське ядерне паливо. Нагадаємо, багато українських співробітників станції відмовилися співпрацювати з окупантами.

До того ж росіяни своїми обстрілами вже вісім разів провокували на атомній станції повний блекаут. А через руйнування Каховської ГЕС можуть виникати проблеми із наповненням резервуару-охолоджувача.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.