В Україні запровадять соціальну оренду житла: що це таке, і на кого буде розраховано

В Україні хочуть запровадити соціальну оренду житла. Такий спосіб оренди житла буде доступний для малозабезпечених сімей. Водночас орендна плата від постояльців надходитиме на муніципальний рахунок і буде витрачатись на модернізацію вже існуючого муніципального житла, або на будівництво нового.

В Україні запровадять соціальну оренду житла: що це таке, і на кого буде розраховано – today.ua
Про те, що таке соціальна оренда житла, і чому вона може вирішити одну з найгостріших проблем українського суспільства, розповіла голова комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку і містобудування Олена Шуляк.

Положення про соціальну оренду житла закладено у новий законопроект про засади житлової політики, який представили на обговорення громадськості. За словами депутатки, створення такого механізму оренди житла нині, як ніколи, на часі.

Адже в Україні через війну та окупацію частини країни мільйони громадян втратили своє житло. Хтось із них виїхав за кордон, і там або винаймає собі житло, або знаходиться у соціальному центрі. Хтось знайшов собі притулок в регіонах України, не охоплених війною. Однак далеко не всі біженці мають змогу орендувати собі нормальне житло на новому місці проживання. Крім того, орендар повністю залежить від волі орендодавця, який може будь-якої миті попросити його звільнити помешкання.

Переваги соціального житла
Виходом для таких людей могла би стати соціальна оренда житла, яка має низку переваг перед звичайною орендою. Ці переваги такі:

житло, що знаходиться в соціальній оренді, належить місцевим органам влади, воно не приватне;
орендна плата за таке житло значно нижча;
сім’я має змогу на пролонгацію перебування у такій квартирі. Її попросять звільнити приміщення лише в тому разі, якщо доходи сім’ї зростуть і дозволятимуть їй спокійно винаймати приватне житло.
В Україні сьогодні оренди соціального житла майже немає. Цей сегмент займає лише 1,5% від усього житла, що винаймають громадяни. Водночас у західному світі такий вид оренди житла дуже поширений. Там соціальне житло становить від 10% у Великій Британії до понад 50% у Фінляндії.

В Україні запровадять соціальну оренду житла: що це таке, і на кого буде розраховано

В Україні ж досі суспільство орієнтоване на придбання власного помешкання. Саме тому громадяни влазять в іпотечну кабалу, яка може відняти у них половину життя. Отже, для розвитку соціальної оренди у нас фактично неорана цілина. Водночас у нас майже немає муніципальних житлових фондів, які можна було би здавати в оренду.

Де візьмуть гроші на створення орендного фонду?
Ініціатори законопроекту бачать кілька шляхів фінансування своєї новації.

Один із варіантів фінансування – за рахунок заарештованих закордонних вкладів російських олігархів. Хоча, Захід вельми непоступливий у цьому питанні. Адже для них питання недоторканності власності – один із наріжних каменів суспільного устрою. Тому наша влада готова погодитись на компромісний варіант: не на самі активи, а на доходи з них.

“Можна передати не самі активи, а, наприклад, доходи від них. Тобто вони залишаться за кордоном, де будуть зберігатися, проте працюватимуть на користь України. Зараз ми знаходимось на етапі активних перемовин щодо цього”, – каже Шуляк.

Ще одне джерело наповнення муніципальних фондів ініціатори закону вбачають у конфіскованому майні громадян Росії та Білорусі, а також майні колаборантів. Втім, такий спосіб також потребує ретельної правової експертизи.

Для створення фондів соціального житла можна також залучити кошти міжнародної технічної допомоги та агенцій розвитку.

Крім того, Шуляк зауважує, що створення фонду соціального житла – це не лише про будівництво нового житла, це ще й про ремонт і модернізацію вже існуючих об’єктів, які наразі стоять пусткою. Таких об’єктів, які ще міцно “стоять на ногах” і вже з десяток років ніяк не застосовуються, знайдеться немало у кожному місті.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.