У Польщі вирішили припинити байдикування дітей українських біженців: що тепер буде

У Польщі вирішили припинити байдикування дітей українських біженців: що тепер буде

У Польщі 50-60 тисяч українських дітей не охоплені польською системою освіти.

Відтак Українські школярі, які через війну були змушені переїхати зі своїми батьками до Польщі, з 1 вересня 2024 року будуть зобов’язані піти до місцевих шкіл, повідомляє Ukrayina.pl. Відповідний законопроєкт готує Міністерство освіти Польщі. Урядовці повідомляють, що документ вже на завершальному етапі, повідомила заступниця міністра Йоанна Муха.

Йоанна Муха додала, що українська та польська сторони провели перемовини щодо навчання українських учнів за польськими стандартами у Варшаві 28 березня. З її слів, наразі у Польщі 50-60 тисяч українських дітей не охоплені польською системою освіти. Це суттєво менша цифра, ніж до того називали неурядові організації.

– Українська сторона дуже зацікавлена у тому, щоб обов’язок відвідувати польські школи українськими дітьми був впроваджений. Зі свого боку вони пропонують співпрацю і ми з цієї пропозиції скористаємося. Більша частина цієї програми вже готова, чекаємо на погодження закону і тоді офіційно поінформуємо про деталі, – повідомила Йоанна Муха.

Як навчатимуться українські школярі у Польщі

У польському Міносвіти зазначили, що для українських школярів запровадять спеціальні уроки з української мови. Знайдуть і фахівців – працевлаштовуватимуть вчителів з України, для них запропонують спрощену процедуру нострифікації дипломів.

Серед предметів, які стануть новими у школах – українських дітей навчатимуть європейської інтеграції. Українське Міністерство освіти вважає, що ці знання дітям знадобляться, адже Україна впевнено крокує до Європейського союзу.

Раніше ми писали про те, що польське Міністерство освіти приготувало новацію для учнів 1-3 класів. Для молодших школярів повністю скасували домашні завдання окрім вправ на дрібну моторику. Для учнів 4-8 класів вчителі задаватимуть письмові вправи, аби вони виконували їх у вільний від навчання час. Такі завдання не будуть обов’язковими й оцінка за них не виставлятиметься. Також з 1 вересня 2024 року в закладах освіти на 20% скоротиться базова навчальна програма. Це стосуватиметься польської мови, історії, суспільствознавства та природничих наук.

А ще польське освітнє відомство пропонує скоротити та оновити перелік обов’язкової літератури для читання, зменшити кількість уроків релігії та скасувати предмет “Історія та сьогодення”.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.