“Дострокова пенсія для українців вже у 2024 році”: у ПФУ оприлюднили умови і критерії для громадян України

“Дострокова пенсія для українців вже у 2024 році”: у ПФУ оприлюднили умови і критерії для громадян України

В Україні можна достроково вийти на пенсію. Вихід на заслужений відпочинок раніше 60 років доступний окремим категоріям громадян, яким таке право надано за законом. У ПФУ назвали критерії, яким слід відповідати.

Як інформує “Today.ua”, у пресслужбі Пенсійного фонду Україні повідомили, що у 2024 році українці можуть стати пенсіонерами у 60-річному віці, якщо накопичили не менше 31 року страхового стажу. Однак багато громадян виходять на відпочинок набагато раніше, тому що на них поширюються особливі умови.

Перелік осіб, яким надано право вийти на пенсію достроково, визначено статтею 115 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”. Мова йде про наступних осіб:

багатодітні матері (народили п’ятьох і більше дітей); матері дітей з інвалідністю з дитинства або тяжкохворих дітей без інвалідності за умови, що ці жінки виховали їх до 6-річного віку, накопичили від 15 років страхового стажу й самі досягли 50-річного віку; учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни, члени їх сімей після досягнення жінками – 50 років та чоловіками 55 років за наявності не менше 20 років у жінок та не менше 25 років у чоловіків; українці з інвалідністю І групи зі зору – після досягнення жінками 40 років та чоловіками 50 років; ліквідатори наслідків ЧАЕС та люди, які виконували міжнародний обов’язок; люди передпенсійного віку, з якими розірвали трудовий договір за станом здоров’я; українці, які працювали в районах Крайньої Півночі чи аналогічних місцевостях; особи з деякими рідкісними хворобами, зокрема гіпофізарним нанізмом (з 40 років для жінок зі стажем від 15 років та з 45 років для чоловіків зі стажем від 20 років).

Право на дострокове оформлення пенсії мають військовослужбовці, правоохоронці, які брали участь у бойових діях або отримали інвалідність через поранення.

Які документи потрібні

Претенденти на дострокову пенсію мають надати:

відповідну заяву; посвідчення особи (оригінал та копію); трудову книжку чи інші документи на підтвердження загального або пільгового стажу роботи; індивідуальний податковий номер; довідка про доходи з місця роботи – з даними за останні 60 календарних місяців до 1 липня 2000 року та за весь період страхового стажу з 1 липня 2000 року.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.