Посилення мобілізації в Україні: кому дозволять стукати в двері з повісткою, і 200 тисяч штрафу ухилянтам

Посилення мобілізації в Україні: кому дозволять стукати в двері з повісткою, і 200 тисяч штрафу ухилянтам

Щодо таких величезних штрафів, поки що точаться дискусії

В Україні продовжується дія військового стану, а також відбувається загальна мобілізація. Досі обговорюються виправлення до урядового проекту закону про мобілізацію. Йдеться про збільшення штрафів за порушення, але чи вони будуть на рівні 100 тис. грн. чи 200 тис. грн. – на це питання парламентарі поки що не мають однозначної відповіді.

Про це нагадали представниця “Європейської солідарності” у Комітеті Парламенту з нацбезпеки Ірина Фріз.

“Було про збільшення штрафів, але таких сум не бачила. Про заходи впливу вони обговорювалися на одному з перших засідань”, – розповіла Ірина Фріз.
І продовжила: “Припускалося, що працівники ТЦК та СП через неявку (військовозобов’язаного – Ред.) після оповіщення можуть подавати до адміністративного суду. За рішенням суду до людини, яка не з’явилася до ТЦК, можуть застосовуватися так звані заходи впливу: обмеження на керування транспортним засобом, або блокування рахунків, або обмеження переміщення, виїзду за кордон Безпосередньо по відношенню до цієї редагування – була відхилена можливість для представників ТЦК та СП використовувати такі заходи впливу, адже вони були прописані не чітко з точки зору можливості застосування. не було зрозуміло, у якій кількості будуть застосовувати.

За словами Ірини Фріз, не були встановлені чіткі терміни, на який термін вживатимуться ці заходи.

“І ключове, що було порушенням кодексу адміністративного судочинства – це те, що фактично нівелювали терміни подання громадянином апеляційного оскарження на рішення адміністративного суду. Це порушення Конституції, адже кожна людина має право на захист. Тому все це як заходи впливу було поки що відхилено”.- Додала народна депутат.

Чи будуть електронні повістки

На це питання Ірина Фріз відповіла так: “Майже одноголосно комітет був проти впровадження як обов’язок електронного кабінету (військовообов’язаного – Ред.). Було ухвалено рішення, що це буде правом, можливістю для людини віком від 18 до 60 років після оголошення військового стану перепідтвердити свої персональні дані чи через ЦНАП, чи через ТЦК і СП, чи через електронний кабінет, якщо громадянин погодився його зробити. Тобто це право, а не обов’язок. Також було відхилено поняття направлення електронних повісток до електронного кабінету”.

За словами Ірини Фріз, 19 березня було підтримано “досить якісну норму про зобов’язання державних райадміністрацій здійснювати повідомлення щодо ОТГ з населенням до 10 тис”.

“Зроблено для того, щоб цього не робили старости, які змушені були розносити повістки. Також були скориговані позиції щодо вилучення транспортних засобів у підприємств. Було запропоновано, щоб було встановлено чіткі критерії, а також граничний відсоток вилучення транспортних засобів. Для того щоб не відбувалося такого, що в одного підприємства вилучають усі, а в інших усе залишається. Наразі ми зупинилися на 1505 правці. Завтра комітет продовжить роботу над цим законопроектом”, – уточнила парламентарка.

І резюмувала: “Для того, щоб здійснювати якісну мобілізацію, потрібно кілька речей: професійна підготовка, мотиваційний фактор та зміна інформаційної політики держави стосовно того, чим є мобілізація для існування української нації в майбутньому, забезпечення всім — від форми до продуктів харчування та зброї. Якщо все це є в наявності, то питання мобілізації не набуло б такого резонансу, який постійно обурює суспільство”.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.