У Міносвіти розкрили деталі реформи: виші “ганятимуться“ за абітурієнтами

В Україні заплановано реформу, про деталі якої розповіли у Міносвіти. Зміниться підхід до здобуття спеціальності. Виші будуть більш зацікавлені в абітурієнтах та коштах, які можна буде залучити завдяки їм.

У Міносвіти розкрили деталі реформи: виші “ганятимуться“ за абітурієнтами – today.ua
Заступник міністра освіти й науки Михайло Вінницький зазначив, що питання щодо необхідності тих чи інших спеціальностей не стоїть. Проте відомству складно спрогнозувати попит на багато професій. Тому українці зможуть самостійно обирати, які саме напрями будуть потрібні.

Очікується запровадження різних форм фінансування вищої освіти. На спеціальності, які мають попит на ринку праці, збережеться держзамовлення. І навчання студентів оплатить бюджет.

Для решти професій запровадять систему державних грантів. Абітурієнти зможуть вступати до вишів та їх навчання частково або повністю покриє бюджет. Буде реалізовано принцип – гроші йдуть за людиною.

Таким чином вдасться розширити коло осіб, яким забезпечать держпідтримку. Наразі 40% студентів навчаються за бюджетні кошти, а 60% – за свої власні, за контрактом. Після реформи ситуація зміниться, і пропорція буде зворотною.

“Гроші зараховуватимуться на спеціальний рахунок студента, і витратити їх можна буде лише на оплату навчання. А вже якому вишу їх перерахувати, вирішуватиме сам студент. Розмір гранту залежить від результатів, отриманих на ЗНО. Чим вищі бали, тим більша сума гранту. Наразі планується, що вона становитиме від 15 до 50 тисяч гривень на кожен рік навчання”, – уточнив Вінницький.

Вартість навчання за різними напрямками відрізняється. Введуть коефіцієнти, які врахують це. Грант видаватиметься на певну суму. Майбутній студент самостійно визначатиме, куди йому вступати. Він враховуватиме різні фактори, зокрема ціну навчання:

“Отримавши грант на певну суму, абітурієнт може виявити, що він покриває 80% вартості контракту в одному закладі та 50% в іншому. І тоді він вирішуватиме для себе, чи може він доплатити велику суму, щоб навчатися у Києві, чи погодитися на дешевший заклад, розташований в іншому місті”, – пояснив Михайло Вінницький.

У Міносвіти зробили висновок, що таким чином вдасться підтримати регіональні університети та дозволить їм конкурувати за абітурієнтів поряд з більш престижними вишами. Якщо грант не покриє вартість навчання, студенту доведеться доплатити різницю за власний кошт або батьківський. Також можливе отримання пільгового кредиту під 5-10% річних. Повернення коштів передбачено після навчання, коли випускник працевлаштується.

Примітно, що гранти видаватимуть лише на першу освіту.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.