Готуйтеся до нових цін на сигарети: Кабмін ухвалив рішення про підвищення акцизів

Готуйтеся до нових цін на сигарети: Кабмін ухвалив рішення про підвищення акцизів

Кабінет міністрів України 15 березня схвалив проєкт закону про підвищення акцизів на тютюнові вироби. Відповідно до документу, ставки акцизного податку з цигарок зростуть до рівня, встановленого Директивою Ради ЄС. Про це повідомив постійний представник КМУ у Верховній Раді Тарас Мельничук.

Схвалено проект Закону “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо перегляду ставок акцизного податку на тютюнові вироби, – написав представник КМУ.

Метою підвищення акцизів є гармонізація українського законодавства до вимог Євросоюзу.

Мельничук зазначив, що також буде підвищено ставки акцизного податку на тютюн та промислові замінники тютюну. Ймовірно, це рішення призведе до зростання цін на сигарети у роздробі. Проте підвищення ставок акцизного податку на сигарети буде поступовим – до 2028 року.

Водночас, за словами посадовця, для тютюновмісних виробів для електричного нагріву (сюди відносяться “айкоси”) ставки будуть зменшені. Тому можливе навіть їх здешевлення.

Також повідомляється, що з метою уникнення “впливу інфляції на підвищення ставок акцизного податку” після ухвалення документа у Верховній Раді валютою для вимірювання ставки стане євро.

На скільки можуть подорожчати сигарети
У порівняльній таблиці до документу, опублікованій народним депутатом Ярославом Железняком, у разі ухвалення законопроєкту парламентом ставка акцизу на цигарки з фільтром може зрости до 90 євро за 1 000 одиниць (близько 3 805 грн ). Зараз вона становить близько 3 020 грн.

З цього можна зробити висновок, що лише за рахунок підвищення акцизу сигарети можуть подорожчати у 1,26 рази. Виходить, що за пачку, яка зараз коштує 80 грн, доведеться вже віддати близько 101 грн.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.