Березнева індексація не для всіх: як пенсіонерам добитися підвищення заслужених виплат

Березнева індексація не для всіх: як пенсіонерам добитися підвищення заслужених виплат

Якщо в списку на індексацію вас немає є спосіб отримати підвищені виплати

З 1 березня починається масштабна індексація пенсій в Україні. Проте не всі пенсіонери мають отримати це підвищення 7,9%, які прогнозують експерти. У одних розмір підвищення не буде перевищувати 1.5 тисячі, які будуть зафіксовані державою. Про те, як самостійно добитись індексації написали у Мінфіні.

Попри невизначеність та зменшення міжнародної пітримки, держава все ж запустила індексацію пенсій.

Міністерство соціальної політики пояснило, що відсоток підвищення брали із співвідношення інфляції та зростання економіки у минулому році. Інфляція на даний момент складає 5,1 %. Середня заробітна плата, з якої було сплачено внески зросла на 7%.

“Середній прогнозний рівень зростання пенсій після індексації — 322 грн, розмір середньої пенсії в Україні зросте з 5 395 грн до 5 717 грн. А отже, зростання пенсій перекриє зростання цін за 2023 рік” – написали у відомстві.

Пенсіонери не всі отримають індексацію, адже ті, які вийшли на пенсію менше ніж три роки тому мають сталі виплати, які застаріти не встигли.

Як підвищити виплати

Якщо особа не вдоволена своїм відсотком індексації, її можна підвищити. Але зробити це потрібно буде лише через суд. Юристи говорять, що коли проведення індексації розповсюджується лише на окремі категорії громадян, це суперечить правам людини.

Тож українці, виходили на пенсію три роки тому та менше, можуть відстояти свої права на індексацію. За словами юристів, практика показує, що суд стає на сторону позивача і задовольняє його позов. Але перед цим переконайтеся у правильності своїх планів.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.