Ухилянтів зроблять безправними та жебраками: у Раді підтримали підняти штрафи та забрати авто

Українцям розповіли, які обмеження готує для ухилянтів Рада
У скандальний законопроект про мобілізацію внесли понад 4 тисячі поправок. У комітеті з нацбезпеки, оборони та розвідки з початку повномасштабної війни ще не було такої кількості поправок, розповів народний депутат Федір Вениславський в інтерв’ю “РБК”.

Заборона на виїзд
За його словами, було ухвалено рішення усі однотипні законодавчі поправки розбити на групи. І в результаті вийшло 16 блоків із ключових речей, які народні депутати пропонували змінити, викласти в іншій редакції тощо.

“Ми вирішили, що обмеження у праві виїзду за межі України для військовозобов’язаних, чоловіків віком від 18 до 60 років уже прописано у законі про правовий режим військового стану. Додатково це регулювати у новому законі, на наш погляд, немає потреби. У Законі України про затвердження Указу Президента України щодо запровадження військового стану ми це врегулювали і так”, – зазначив нардеп.

Обмеження на керування авто
Веніславський розповів і про обмеження права фізичної особи в управлінні транспортним засобом. Він зазначив, що це станеться у тому випадку, якщо людина не оновлює свої військово-облікові дані, не стає на облік, ігнорує повістки тощо. Щодо блокування коштів на рахунках, то цю норму відхилили.

“Інший ключовий момент стосується електронного кабінету призовника та можливості оповіщення в електронному форматі про необхідність з’явитися до ТЦК та СП. Це фактично альтернатива електронним повісткам – ми від цього теж відмовилися, воно не знайшло підтримки в комітеті. Ми залишили можливість реєстрації в електронному кабінеті як право, а не обов’язок. І також залишили можливість, насамперед особам, які мешкають за межами України, скористатися електронним кабінетом для дистанційного оновлення даних без в’їзду на територію України”, – розповів депутат.

Штрафи для ухилянтів
Він додав, що, можливо, зростуть існуючі штрафи за ухилення від мобілізації. “Але це вже питання до правоохоронного комітету, як він розглядатиме посилення санкцій у Кодексі про адміністративні правопорушення у плані відповідальності за невиконання свого обов’язку з мобілізації та мобілізаційної підготовки”, – наголосив Веніславський.

Він додав, що це “буде у комплексі” після того, як буде готовий фінальний варіант законопроекту.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.