Українцям почали надходити податкові платежі за нерухомість: у кого суми будуть підвищені

Українці почали отримувати сповіщення про необхідність сплати податків за нерухомість. Йдеться про будинки та квартири, площа яких перевищує встановлені норми.

Українцям почали надходити податкові платежі за нерухомість: у кого суми будуть підвищені – today.ua
Громадянам надсилають листи працівники Державної податкової служби. Багато хто отримує вимогу внести плату за нерухомість за звітний період 2022 року, а також за минулий 2023 рік.

Сплачувати податок на нерухомість зобов’язані лише ті фізичні особи, які мають квартиру понад 60 кв. м або будинок понад 120 кв. м. За наявності об’єктів різних типів податок сплачують за площу, яка перевищує 180 кв. м.

Податкова ставка розраховується з урахуванням мінімальної зарплати. Станом на 01.01.2023 р. вона становила 6700 грн. Ставка не може перевищувати 1,5% від “мінімалки” за 1 кв. м. Таким чином, максимальна ставка за 1 кв. м не перевищує 100,5 грн. (6700 грн х 1,5%). Деяким категоріям українців доведеться заплатити більше.

Підвищений податок сплатять ті, хто має у власності нерухомість, площею понад 300 кв. м для квартири та/або 500 кв. м для будинку. Для них розрахункова сума податку збільшується на 25 тис. грн на рік за кожен об’єкт.

Внести суму, зазначену податківцями, потрібно протягом 60 днів з дня ухвалення відповідного рішення. Дата вказана у листі. Якщо прострочити платіж, нараховується пеня.

Фізичні особи можуть переглянути податкові повідомлення-рішення, що склалися в меню “ЕК для громадян”/розділ “Загальна інформація про платника”/Повідомлення про обов’язок сплатити суму грошового зобов’язання (ППР) в Електронному кабінеті (вхід здійснюється з використанням кваліфікованого електронного підпису) за адресою http://cabinet.tax.gov.ua або через сайт ДПС.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.