Українцям радять не виходити на пенсію в 60 під час війни: що держава обіцяє натомість

В Україні пенсійний вік дорівнює шістдесяти рокам. І якщо людині дозволяє страховий стаж, то вона має право вийти на пенсію в 60 років. Однак українцям радять відкласти вихід на заслужений відпочинок і продовжити роботу. У цьому разі вони згодом отримуватимуть вищу пенсію.

Українцям радять не виходити на пенсію в 60 під час війни: що держава обіцяє натомість – today.ua
Але тут є один важливий момент, який потрібно врахувати.

Якщо просто продовжити роботу і при цьому отримувати пенсію, то розмір пенсійної виплати збільшиться незначно. Просто ваш стаж буде трохи вищим, і відповідно доплата за наднормовий стаж вийде трохи вищою. Однак це незначна сума, яка погоди вам у гаманці не зробить.

Інша річ – якщо продовжити працювати після 60 і відмовитися від виплати пенсії. У цьому разі ваша розрахункова пенсія підвищуватиметься з кожним місяцем, відпрацьованим після 60 років, на 0,5%. Таким чином, за рік додаткової роботи пенсія стане вищою на 6%. А за 5 років, якщо ви пропрацюєте до 65, її розмір збільшиться на 30%.

Наприклад, якщо ваша розрахункова пенсія в 60 років вийшла 5000 гривень, то, відклавши її на 5 років, ви отримуватимете з 65 років 6500 гривень.

Українцям радять не виходити на пенсію в 60 під час війни: що держава обіцяє натомість

Але й це ще не все. Якщо ви продовжите працювати і після 65, і відтермінування виходу на пенсію становитиме понад 60 місяців, то в цьому випадку щомісячний приріст пенсії вже становитиме не 0,5, а 0,75%. Причому він рахуватиметься з 60 років. Таким чином, пропрацювавши 10 додаткових років, можна збільшити свою розрахункову пенсію вже на 90%. А отже, замість 5000 гривень ви отримуватимете після 70 років пенсію майже у двократному розмірі (9500 гривень).

Таким чином, якщо людина відчуває себе ще цілком спроможною попрацювати, то вона цілком може продовжувати працювати і заробити собі вищу пенсію.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.