Більша відпустка, менше прав: новий проєкт Кодексу законів про працю

Міністерство економіки розробило новий проєкт Кодексу законів про працю. Документ передбачає цілу низку нововведень, зокрема: збільшення тривалості щорічної відпустки на 4 дні, появу нових причин для звільнення (а фактично – можливості звільняти без причини) та вказування ознак трудових відносин. Докладніше про це читайте у матеріалі OBOZ.UA.

Поки що це лише один з варіантів проєкту

В Україні вже не один рік говорять про необхідність змінити Кодекс законів про працю (КЗпП). Чинний ухвалено ще у 1971-му. Документ багато разів змінювали, але він усе ще передбачає домінуючу регулюючу функцію держави у сфері трудових відносин, що притаманно плановій соціалістичній економіці, впевнені у профільному міністерстві.

“Протягом останніх 20 років спроби прийняти новий Трудовий кодекс містили у собі ті самі проблеми, зокрема через це вони були недостатньо результативними”, – йдеться у пояснювальній записці до нового кодексу. Документ відправили на узгодження профспілкам (там його вже встигли розкритикувати), і він має пройти доопрацювання перед тим, як його спрямують у Раду.

Зараз у законі чітко прописано причини для звільнення співробітника. Якщо роботодавець звільнив без законної причини, можна звернутись до суду, поновитись на роботі, ще й добитись виплати зарплати за час вимушеного прогулу.

Серед причин звільнення: мобілізація, поява у нетверезому стані, цькування на робочому місці, прогули тощо. У новому проєкті пропонують надати можливість роботодавцю звільняти робітника фактично без причини. Тобто звільняти співробітника можна буде “з причин економічного, технологічного, структурного чи аналогічного характеру”. Співробітника тільки треба буде повідомити про звільнення за 2 місяці, або виплатити йому компенсацію у подвійному розмірі заробітку за кожен день зменшення строку попередження. Тобто можна одразу виплатити 4 середні зарплати і звільнити за один день.

Якщо ж робітника звільняють у зв’язку з бойовими діями (наприклад, ракета поцілила у приміщення, знищила обладнання тощо), то попередити про звільнення треба за місяць.

“Роботодавець має право без згоди працівника замінити строки попередження, передбачені частиною другою цієї статті, грошовою компенсацією у розмірі, визначеному трудовим договором, але не меншою від потрійного середньоденного заробітку за кожен робочий день зменшення строку такого попередження”, – йдеться у документі.

Водночас у новому документі також передбачили перелік випадків, коли заборонено звільняти співробітника. Зокрема, не можна звільняти задля помсти, через дискримінацію за будь-якою ознакою, членство у профспілках, через скаргу співробітника чи його намір стати представником колективу.

Крім того, заборонено з ініціативи роботодавця звільняти співробітника, якщо він чи вона має дитину у віці до 1,5 року. Також не можна звільняти вагітну чи жінку в декреті.

Відпустка та оформлення

Серед приємних нововведень: відпустку збільшать із 24 до 28 днів.

Також введуть поняття домашньої роботи. Українці, які працюють вдома, отримають такі ж гарантії, буде встановлено також тривалість робочого дня.

Трудова книжка, яка зараз є обов’язковою, втратить своє значення. З часом роботодавця звільнять від необхідності її зберігати й заповнювати.

Важливе нововведення: у законі буде вказано ознаки трудових відносин. Якщо у взаєминах між роботодавцем та співробітником є хоча б три з цих ознак, вважається, що між ними є трудові відносини.

Йдеться про такі ознаки:

людина особисто виконує роботу;
робота виконується під контролем роботодавця;
не встановлено конкретного обсягу робіт, а робота є постійною;
людина дотримується правил внутрішнього трудового порядку;
робітнику надають засоби виробництва (обладнання, інструменти тощо);
систематична виплата зарплати;
встановлений робочий графік;
відшкодування витрат, пов’язаних із виконанням роботи.

Федерація професійних спілок України проєкт нового кодексу не підтримала, вони закликають владу разом допрацювати документ. Заступник голови ФПУ Олександр Шубін позицію організації пояснив так: “Відбувається скорочення рівня гарантій прав працівників, що не може бути підтримано, а також необґрунтовано скасовується державне правове регулювання цілих блоків правовідносин між роботодавцями та працівниками”.

Що цікаво, з цим також погодились і роботодавці. Федерація роботодавців доєдналась до профспілок і закликала уряд допрацювати проєкт разом. Кодекс законів про працю, погоджуються всі сторони, треба змінювати. Проте в новому документі має бути враховано інтереси не тільки роботодавців, але й робітників.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.