“Хвороба Х”: в МОЗ розповіли, чи варто її остерігатися

Хвороба Х — це не якась конкретна хвороба, так ми називаємо потенційну загрозу, яку вчені всього світу спільно намагаються завчасно спрогнозувати, щоб миттєво застосувати всі наявні ресурси для збереження найголовнішого — життя людей.

 

Про це вони розповів під час брифінгу міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Як пояснюють у МОЗ, свого часу пандемія COVID-19 також була хворобою Х.

Цей досвід став доказом того, наскільки вразливою є медицина, коли значно одномоментно зростає навантаження на медичних працівників, що призводить до появи відчуття їх недостатності, у тому числі лікарів-епідеміологів, не досконало працює система постійного (рутинного) епіднагляду, відсутня можливість на рівні країни досліджувати віруси і зміни в них, створювати вакцину та що потужність фармкомпаній окремих країн не здатна впоратися з глобальним попитом. Кожна країна зробила висновки щодо своїх систем охорони здоров’я і важливості міжнародної співпраці, обміну даними, технологіями й інноваціями.

“Хвороба X” — це термін, який використовується для позначення майбутньої ще невідомої хвороби та для нагадування світові про те, що ми повинні готуватися до невідомих захворювань разом із відомими загрозами.

Під час пандемії COVID-19 ВООЗ із самого початку підтримувала Україну в розробці та впровадженні програми комплексного реагування, включаючи посилення системи епіднагляду в країні обладнанням і реагентами для тестування в лабораторіях.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.