В Україні проведуть індексацію пенсій у березні: названо розмір надбавки

В Україні у березні проведуть щорічну індексацію пенсій, незважаючи на проблеми із фінансуванням. Названо розмір підвищення виплат громадян.

В Україні проведуть індексацію пенсій у березні: названо розмір надбавки – today.ua
Індексацію пенсій проводять за правилами, які при перерахунку не враховують надбавки до пенсій. Виплати більшості українців зростуть приблизно на 13%. Про це повідомили у Міністерстві соціальної політики та Міністерстві фінансів.

Відсоток індексації дорівнює половині інфляції за минулий рік та половині середньорічного підвищення зарплат за останні 36 місяців. Точний розмір надбавки оприлюднять у лютому, тому що статистичні дані надходять із запізненням на два місяці.

В Україні проводять індексацію пенсій відповідно до зростання зарплат та цін. Влада вважає це дієвим механізмом. У 2024 році її вперше проведуть за бальною системою, деталі якої стануть відомі пізніше.

Як зростуть пенсії українців після індексації у березні
Українці мають право на надбавки до пенсій – їх нараховують за вік, стаж, виконання норми за стажем у 65-річному віці. Наприклад, пенсіонери віком від 75 років можуть розраховувати на надбавку у 456 грн. Якщо розрахунковий розмір пенсії 5000 грн, вона з доплатою становитиме 5456 грн.

При індексації підвищують не повний розмір пенсії, лише частину, розраховану за формулою. Якщо українець отримував пенсію у 5000 грн, після підвищення на 13% сума зросте до 5520 грн.

В Україні проведуть індексацію пенсій у березні: названо розмір надбавки

У 2024 році бюджет Пенсійного фонду складе 322 млрд грн. Очікується, що середня пенсія в Україні після березневої індексації зросте до 6000 грн.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.