В Україні знизили ціну на газ

В Україні кардинально знизили ціну на газ. На другому році війни вона стала нижчою майже вдвічі.

В Україні знизили ціну на газ – today.ua
Такі дані оприлюднило Мінекономіки України.

Так, у грудні 2023 року вартість 1 тисячі кубометрів газу без ПДВ становила 13 596 грн. А рік тому, у грудні 2022, за аналогічний обсяг газу треба було віддати 26 199 грн. Тобто ціна на газ впала майже вдвічі.

Втім, якщо порівнювати вартість у грудні 2023 із цінами у вересні-жовтні 2022 року, то різниця буде ще більш разючою. Тоді 1 тисяча кубометрів газу без ПДВ коштувала під 40 тисяч грн. Тобто за 15 місяців ціна на газ впала майже втричі.

“Середня ціна газу розраховується за формулою для цілей Податкового кодексу України щодо стягнення рентної плати за використання надр”, – йдеться у повідомленні.

Відповідно до статистики, оприлюдненої Мінекономіки, торік ціни на газ знижувались упродовж 8 місяців. Лише з липня по жовтень минулого року зафіксовано підвищення вартості газу. Причому найбільший приріст був у вересні та жовтні. Однак у листопаді і грудні ціни знову пішли донизу.

В Україні знизили ціну на газ

Водночас населенню України відпускають газ за стабільною ціною, що значно нижча за ринкову. Нині 98% українців купують газ у Нафтогазу за ціною 7,96 грн/кубометр. Ця вартість енергоресурсу залишатиметься незмінною принаймні до кінця опалювального сезону, тобто до травня 2024 року.

Водночас і тариф на електроенергію для населення уряд обіцяє гарантовано не підвищувати до 1 травня.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.