В Україні різко скоротять кількість бюджетних місць у вишах: що іще передбачено реформою вищої освіти

В Україні готують ліквідацію бюджетних місць у вишах. Навчатися безкоштовно зможуть лише студенти, які набрали найвищі бали під час вступу. Крім того, право на безкоштовне навчання залишать для дітей, що належать до пільгових категорій. При цьому решті студентів доведеться платити за навчання: комусь повністю, комусь частково. Це лише частина реформи вищої освіти, яка затіяна в Україні під час війни.

В Україні різко скоротять кількість бюджетних місць у вишах: що іще передбачено реформою вищої освіти – today.ua
Про те, які нововведення готують у системі вищої освіти, та як планують адаптувати навчання до запитів ринку праці, розповіла віце-прем’єр, міністр економіки Юлія Свириденко.

Бюджетних місць у вузах майже не буде
Держзамовлення збережуть на інженерні спеціальності, а також на вчителів та медиків. Та й те, кількість місць, на яких можна буде навчатися повністю державним коштом, зведуть до мінімуму. На них зможуть потрапити лише одиниці: абітурієнти, які набрали максимальну кількість балів під час вступу, і деякі пільговики.

Але при цьому на суто контрактній формі (де повністю навчатимуться власним коштом) залишаться лише 40% студентів. Решта 60%, так чи інакше, отримуватимуть фінансову допомогу на навчання у вигляді грантів, а також у вигляді доступних кредитів.

Державне замовлення на фахівців максимально наблизить до ринку праці
Це допоможе покінчити з таким явищем як структурне безробіття, коли на ринку праці повно безробітних, проте потрібних фахівців роботодавці не можуть знайти вдень із вогнем. Студенти отримають грантові гроші на навчання та зможуть самі обрати дефіцитну спеціальність, за якою навчатимуться.

Маючи в своєму розпорядженні певну суму грошей для оплати навчання, студенти вже не поступатимуть туди, де є бюджетні місця, а на ті спеціальності, які їм справді до снаги, і які будуть затребувані на ринку праці.

Після закінчення навчання вони зможуть одразу влаштуватися на роботу за фахом. Таким чином, вони отримають роботу, якої прагнули, а підприємства отримають молодих і перспективних фахівців, мотивованих до професійного зростання.

В Україні різко скоротять кількість бюджетних місць у вишах: що іще передбачено реформою вищої освіти

“Наша мета – створити умови, щоб ті, хто хоче працювати, могли це робити безперешкодно”, – наголосила Свириденко.

Які спеціалісти після війни будуть найбільш популярні на ринку праці?
Юлія Свириденко називає насамперед інженерно-технічні спеціальності, а також фахівців у галузі точних наук, які матимуть прикладне значення у розвитку економіки країни.

Тому пріоритетний ряд фахівців виглядатиме так:

інженери і технічні фахівці оборонно-промислового комплексу;
військові усіх спеціальностей;
спеціалісти зі STEM-освітою (наука, технології, інженерія, математика);
будівельники та архітектори;
фахівці у галузі енергетики;
медики (серед найбільш затребуваних після війни будуть психологи та реабілітологи);
педагоги.
Завдяки повній діджиталізації ніхто не зможе працювати нелегально
Усі види праці, включаючи дистанційну роботу, а також надомну зайнятість та фріланс, будуть легалізовані. Звісно, всі платитимуть податки. Однак бонусом до цього будуть йти соціальні гарантії: право на відпустку, право на лікарняний, що оплачується, і, нарешті, будь-який фрілансер зможе заробити собі стаж для пенсії.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.