2024 буде надзвичайним: кліматолог Балабух розповіла про рекордні температури в Україні

Кліматолог Віра Балабух розповіла, яка погода очікує Україну в 2024 році.

Погода в Україні з кожним роком змінюється. Глобальне потепління дуже вплинуло на планету і ця тенденція зберігається і надалі.

В інтерв’ю Главреду кандидат географічних наук, старший науковий співробітник, завідувач відділу прикладної метеорології та кліматології Укргмі ДСНС України та НАН України Віра Балабух розповіла, якою буде погода в Україні в 2024 році та які несподівні явища можна нам очікувати.

Якою буде кліматична ситуація наступного року, що нам очікувати?

Ті тенденції, які були характерні протягом останніх років і, навіть, десятиліть, ймовірно будуть простежуватися і в 2024 році. Мається на увазі підвищення температури повітря протягом усього року. 2023 рік виявиться якщо й не найтеплішим, то другим найтеплішим в Україні.

Січень і лютий очікуються з вищою за сучасну кліматичну норму температурою повітря. Під сучасною кліматичною нормою мають на увазі середні багаторічні значення показників за 1991-2020 роки. Але ця норма також змінилась. Січень став теплішим на 2,5 градуси і більше, порівняно з 1961-1990 роками. Зима і літо в Україні потеплішали на І,5 градуси. За розрахунками чисельних моделей світових прогностичних центрів у 2024 році очікується що середня за місяць температура повітря протягом року також буде вищою за норму. Тобто потепління продовжується.

Чи можна нам очікувати сильних морозів -20 градусів, як було раніше в січні?

Така температура малоймовірна, але якщо й буде, то скоріш за все на високогір’ї Карпат або у північно-східних та східних областях України. Проте, коли будуть такі сильні морози і якою при цьому буде температура повітря, синоптики можуть попередити лише за 5 діб. Найближчим часом такі сильні морози не очікуються. Проте попереду ще два зимових місяці, і звичайно ми ще не раз відчуємо подих Арактики. Однак ці похолодання будуть короткочасними.

Що трапилось з кліматом і чому почалося потепління?

На зміну клімату впливають як природні чинники, наприклад, астрономічні так і антропогенні. Проте внесок природних чинників у зміну середньої за рік глобальної температури становить +- 0.1 градуса, а антропогенних на порядок вищий – 1.3 -1.4 градуси. Тобто причиною сучасного потепління є діяльність людини, завдяки якій суттєво посилився парниковий ефект на планеті.

Якщо ми подивимось на історію нашої планети протягом останніх 4 мільярдів років, то побачимо, що клімат на ній весь час змінювався. Були періоди, коли наша планета була планетою – сніжкою, вогняною кулею, планетою риб, тропічних лісів і динозаврів. Проте ці зміни відбулися протягом мільйонів років. Проблема сучасних кліматичних змін полягає у тому, що вони відбуваються з надзвичайною швидкістю. Ті зміни температури, які зараз відбуваються протягом життя одного покоління, раніше відбувались протягом 1400 років.

Це надзвичайно потужні зміни, які відбуваються в усій кліматичній системі. Це не лише зміни в атмосфері, але й у гідросфері, кріосфері, біосфері, тобто, загалом у довкіллі. І як ми бачили з історії нашої планети, такі зміни закінчувались катастрофою – великим вимиранням. Оскільки причиною цих змін є людина, ми повинні зробити все можливе, щоб не допустити такої катастрофи.

В цьому році ми побачили сильні катаклізми, руйнівні землетруси та цунамі. Нещодавно в Криму був потужний шторм, чого очікувати нам у 2024 році?

Дійсно, кожного року ми чуємо про аномальні погодні явища. За оцінками Міжурядової групи експертів з питань зміни клімату, інтенсивність і частота таких явищ зростає. Крім того, ми стаємо свідками безпрецедентних явищ, які раніше взагалі не могли б виникнути, якби не глобальне потепління.

То ж ймовірно і 2024 рік не буде винятком і ми з вами ще не раз почуємо про надзвичайні погодні події.

На жаль, за кліматичними прогнозами очікується, що екстремальних погодних умов у нас може бути більше і в наступні роки. То ж ми маємо бути до цього готовими й докласти максимум зусиль, щоб не допустити підвищення глобальної температури повітря понад 2,0 градуси, а краще зупинити на 1,5 градуса, скоротивши викиди парникових газів. Ми також повинні адаптуватись до того нового середовища, яке у нас зараз формується. Для цього ми повинні оцінити ризики, які зумовлюють кліматичні зміни та надзвичайні ситуації і зробити все можливе, щоб запобігти можливим людським, економічним та екологічним втратам. Якщо ми цього не зробимо, то вимрем як мамонти.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.