В Європі погодилися передати Україні біженців, які ховаються там від мобілізації

Мобілізація біженців у Європі може стати реальністю. Принаймні одна з країн ЄС уже висловила готовність видати Україні біженців-чоловіків, які знайшли у ній притулок.

В Європі погодилися передати Україні біженців, які ховаються там від мобілізації – today.ua
Йдеться про Естонію. Про готовність естонської влади допомогти українському уряду з мобілізацією біженців повідомив міністр внутрішніх справ Лаурі Ляєнєметс.

Естонія однією з перших в ЄС відреагувала на інтерв’ю Рустема Умерова, який розповів про плани української влади щодо мобілізації біженців за кордоном. Глава Міноборони України заявив, що українська влада хоче мобілізувати своїх громадян призовного віку, які зараз перебувають за кордоном.

У свою чергу, глава естонського МВС відреагував на цю заяву і заявив, що Естонія цілком може впоратися з таким завданням.

Естонська влада готова видати Україні чоловіків віком від 25 до 60 років, які знайшли собі тимчасовий притулок у цій країні. Очільник МВС каже, що на сьогодні в їхній країні проживає близько 7,5 тис. українців-чоловіків такого віку. Його міністерство має відомості практично про кожного з них: де проживає, де і ким працює, чи має підстави для відстрочки від мобілізації.

До речі, Лаурі Ляєнєметс каже, що чимала частина із цих семи з половиною тисяч чоловіків має право на відстрочку від мобілізації. Втім, таке право є не у всіх. Саме ними і готове зайнятися МВС Естонії.

“Якщо це буде потрібно Україні, Естонія готова допомогти з пошуком цих осіб та їх передачею Україні. Ми точно знаємо, де вони проживають і чим займаються. Більшість із них працює, має посвідку на проживання в Естонії”, – зазначив міністр.

В Європі погодилися передати Україні біженців, які ховаються там від мобілізації

При цьому українських громадян, які давно перебувають за кордоном і мають там дозвіл на проживання, вимоги щодо мобілізації не стосуються. Йдеться лише про тих, хто прибув туди вже після початку повномасштабної війни в Україні і отримав там статус тимчасового захисту.

Глава естонського МВС також зазначив, що міжнародне право не дозволяє Україні мобілізувати своїх громадян, які перебувають на території іншої країни, без угоди між державами. Тому Естонія готова укласти таку угоду з Україною, про що має намір офіційно повідомити українську владу.

“Естонія не залишиться осторонь і готова підписати такий договір, а також надати допомогу Україні. Ми знаємо, де мешкають ці особи в Естонії. Якщо вони вирішать повернутися до України, ми готові їм у цьому допомогти”, – підсумував голова естонського МВС.

Таким чином, із його заяви випливає, що Естонія не має наміру депортувати біженців-чоловіків, а лише може розшукати їх та допомогти їм повернутися на батьківщину, якщо вони цього захочуть. Втім, ці люди, очевидно, заплатили чималі суми, аби “прорубати собі вікно до Європи”. А тому навряд чи їх можуть так зачепити заяви Рустема Умерова, щоб змусити їх повернутися на батьківщину воювати.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.