В’їзд до Європи стане платним: стало відомо про зміну дату запуску системи ETIAS

В’їзд до Європи стане платним. Стало відомо про зміну дати запуску системи ETIAS, який планувався у 2024 році.

В’їзд до Європи стане платним: стало відомо про зміну дату запуску системи ETIAS – today.ua
Йдеться про спеціальний платний дозвіл на поїздки до більшої частини Європи. Введення ETIAS очікувалося з наступного року. Наразі його перенесли на травень 2025 року. Тому за бажання провести літню відпустку за кордоном, можна не турбуватися про оформлення перепустки.

ETIAS – Європейська система туристичної інформації та авторизації. Іншими словами, це дозвіл на в’їзд до Європейського союзу для громадян країн, з якими погоджений безвізовий режим. Він прив’язується до закордонного паспорта людини та діє до закінчення терміну його дії або трьох років. При отриманні нового закордонного паспорта необхідно оформити новий дозвіл.

Після реалізації програми ETIAS вона буде застосовуватися до 1,4 мільярда осіб, які потребують дозволу для в’їзду до країн Шенгенської зони Європи.

Мета – запобігти в’їзду до ЄС тих, хто загрожує міжнародним відносинам країн Шенгенської угоди, їх національній безпеці чи громадському порядку.

ETIAS схвалили у 2016 році у рамках міжнародних зусиль щодо підвищення безпеки. Введення планували на 2021 рік, але виникла низка перешкод, серед яких пандемія коронавірусу та відсутність інфраструктури для підтримки програми.

Що зміниться для українців
ETIAS зобов’яже українців, які відвідують країни ЄС, раз на три роки реєструватись у системі та сплачувати спеціальний збір.

Для подачі заявки на ETIAS, буде потрібний біометричний закордонний паспорт. Дозвіл на в’їзд до ЄС можна буде отримати після заповнення анкети на офіційному сайті ETIAS travel-europe.europa.eu/etias_en або через мобільний додаток.

Вартість документу становитиме 7 євро (близько 275 гривень). Також доведеться сплатити комісію. Він буде дійсним протягом трьох років.

В’їзд до Європи стане платним: стало відомо про зміну дату запуску системи ETIAS

ETIAS буде безкоштовним для людей віком до 18 років та старше 70 років. Вона буде стосуватися мандрівників, які планують залишатися в країні-учасниці менш ніж на 90 днів.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.