У Міносвіти зробили заяву про скорочення університетів

Україні не потрібна така кількість вишів, як у ній функціонує зараз. Адже в країні значно скоротилася кількість молоді, яка зазвичай навчається у вишах. Отже, немає потреби та й просто накладно утримувати таку кількість закладів вищої школи. Тож в Україні буде проведено скорочення університетів.

У Міносвіти зробили заяву про скорочення університетів – today.ua
Про це заявив заступник голови МОН Михайло Вінницький в ефірі “Суспільного”.

За словами чиновника, зараз в Україні діє майже стільки ж вишів, як було півтора десятиліття тому. Однак тоді кількість випускників середніх шкіл була майже вдвічі вищою.

Так, 15 років тому їх було 630 тисяч, а торік лише 360 тисяч. Причому, найближчими роками демографічна ситуація в Україні лише погіршуватиметься, і випускників шкіл точно більше не стане.

“15 років тому середня кількість студентів на один заклад вищої освіти була 6,5 тисяч студентів, сьогодні – 3,5 тисяч. Демографія свідчить, що наступного року у нас не стане більше 17-річних”, – повідомив Михайло Вінницький.

У Міносвіти зробили заяву про скорочення університетів

Тому державі немає сенсу утримувати таку кількість університетів та інших закладів вищої школи. Тим більше, що з наступного навчального року в Україні розпочнеться реформа вищої школи, розповів чиновник.

Так, замість вечірньої та заочної форми навчання буде дистанційна. При цьому широке впровадження нової форми навчання вимагатиме і нових навичок від викладачів вишів. В українських вишах є чимало викладачів, які вже сьогодні здатні працювати зі студентами за новою методикою – дистанційно. До них підтягнуться й інші.

Але при цьому скорочення викладацького складу, як і скорочення вишів, на жаль, неминуче, каже чиновник Міносвіти. Без цього неможливо буде реформувати вищу школу, як, втім, і неможливо підняти зарплати викладачам. Адже найближчими роками український бюджет навряд чи зможе потягнути зайві витрати на освіту.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.