Каратимуть, як за кримінальний злочин: за порушення можуть встановити штраф до 340 000 грн і дозволити адмінзатримання…

Каратимуть, як за кримінальний злочин: за порушення комендантської години можуть встановити штраф до 340 000 грн і дозволити адмінзатримання

Комітет ВР з питань правоохоронної діяльності 16 листопада 2023 року рекомендував ухвалити за основу законопроєкт № 10195, яким пропонують встановити адміністративну відповідальність за порушення вимог або невиконання заходів правового режиму воєнного стану, повідомляє SUD.UA.

Зокрема, цей документ передбачає введення штрафів за порушення заборони перебування у певний період доби на вулицях та в інших громадських місцях без спеціальних перепусток у таких розмірах:

від 8500 до 17 000 грн – для громадян, від 51 000 до 102 000 грн – для бізнесу (керівники суб’єктів господарювання, ФОПи);
за повторне порушення протягом року – 17 000 – 34 000 грн для громадян, 170 000 – 340 000 грн для бізнесу.
Крім того, пропонується надати право органам Нацполіції провадити адміністративне затримання щодо порушників комендантської години.

Відповідні зміни та доповнення мають бути внесені до Кодексу про адміністративні правопорушення та деяких інших законів.

Водночас, хоча у Комітеті ВР з питань правоохоронної діяльності зазначили, що “загалом законопроєкт отримав схвальні висновки”, у Мінюсті та у Головному науково-експертному управлінні ВР (ГНЕУ) вказали, що такі розміри штрафу не відповідають ступеню суспільної небезпечності адміністративного правопорушення. Адже подібні розміри стягнень передбачені за вчинення кримінальних правопорушень.

Крім того, на думку ГНЕУ, невиправдано виглядає можливість застосування адміністративного затримання за такі правопорушення. Зокрема, якщо дії порушника не підпадають під ознаки злісної непокори законному розпорядженню або вимозі поліцейського.

“Адміністративне затримання є одним з найбільш суворих обмежувальних заходів адміністративного примусу, і його застосування має бути обґрунтованим та відповідати рівню суспільної шкідливості вчинюваного діяння”, – зазначають фахівці.

Тому у ГНЕУ вважають, що деякі пропозиції ініціаторів закону потребують уточнення. Під час підготовки документу до другого читання мають також зазначити перелік поважних причин, за наявності яких особа не може бути притягнута до відповідальності за порушення комендантської години. Наразі законопроєкт рекомендується до ухвалення ВР у першому читанні.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.