Щодень захоплює нові регіони: гепатит А вже поширився на 5 областей України

Гепатит А, який уперше було виявлено на Вінниччині, вже поширився і на інші регіони. На сьогодні відомо про хворих у 5 областях нашої країни. Однак про введення карантину через це захворювання поки не йдеться.

Щодень захоплює нові регіони: гепатит А вже поширився на 5 областей України – today.ua
Подробиці стали відомі від чиновників, які працюють у системі охорони здоров’я.

Осередком зараження гепатитом А стала Вінницька область. Саме там було виявлено перших хворих. А згодом було виявлено і джерело захворювання. Ним виявилася водопровідна вода.

Згодом з’явилися звістки про виявлені захворювання в Івано-Франківській і Тернопільській областях. А тепер хворих на гепатит А виявили у Закарпатській та Дніпропетровській областях.

На Закарпатті це захворювання підтверджено у 11 людей. Тому говорити про масовий спалах наразі не варто, каже директор департаменту охорони здоров’я Закарпатської ОВА Анатолій Пшеничний.

“Зараз назвати це спалахом не можна, адже підстав для цього немає. Спалах – це коли зареєстровано 3-5 випадків в одному середовищі, в одній сім’ї, колективі чи класі”, – пояснив чиновник.

Тим часом, у Дніпропетровській області вже підтверджено 32 випадки захворювання. Як кажуть тамтешні інфекціоністи, нічого екстраординарного у цьому немає. Захворюваність на гепатит А періодично виходить на пікові показники приблизно раз на 5 років. Щоправда цього разу інфекція дала про себе знати дещо раніше. Попередній пік в Україні був у 2019–2020 роках.

Щодень захоплює нові регіони: гепатит А вже поширився на 5 областей України

“Джерелом захворювання є хвора людина. Клінічні прояви – слабкість, біль у животі, жовтяниця. Зараження може бути через забруднені харчові продукти, воду, побутовий шлях через забруднені руки, предмети”, – попередив заввідділу епідеміологічного нагляду та профілактики інфекційних захворювань Дніпропетровського обласного центру МОЗ України Денис Кисельов.

Тому основні засоби профілактики цього захворювання – ретельне миття рук, миття овочів та фруктів, які вживаються сирими, а також кип’ятіння водопровідної води.

Тим часом, питання про запровадження карантину в Україні у зв’язку зі зростанням та поширенням гепатиту А поки не стоїть, розповіли у МОЗ.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.