Данилов розповів про платний виїзд чоловіків за кордон

Платний виїзд чоловіків за кордон під час війни – не найкраща ідея. Вона свідомо ставить у нерівні умови чоловіків, які мають гроші на те, щоб залишити країну, і чоловіків, у яких грошей немає.

Данилов розповів про платний виїзд чоловіків за кордон – today.ua
Таку думку висловив секретар РНБО Олексій Данілов в ефірі національного телемарафону.

В Україні можуть дозволити платний виїзд чоловіків за кордон. Тобто чоловікам, які поки не готові до мобілізації та призову на службу до ЗСУ, можуть дозволити виїхати за кордон. Але тільки за умови, що вони внесуть заставну суму за виїзд і потім щомісяця переказуватимуть гроші на ЗСУ.

Такий законопроект зареєстрований і поки що лежить “під сукном” у Верховній Раді. Автори законопроекту пропонують дозволити чоловікам платний виїзд за кордон. Щоб мати право на виїзд, вони повинні відкрити у банку окремий рахунок, на який буде внесено мінімальну суму 13 420 грн (п’ять прожиткових мінімумів для осіб працездатного віку). Банку буде надано право щомісяця списувати з цієї суми 2697,5 грн (суму податків із мінімальної зарплати) та переказувати їх на спецрахунок ЗСУ.

Зарезервованих грошей вистачить майже на 5 місяців внесків. Далі, якщо чоловік затримається за кордоном на більший термін, він зобов’язаний буде перераховувати до банку мінімальний щомісячний внесок на ЗСУ.

Данилов розповів про платний виїзд чоловіків за кордон

Олексій Данілов вважає, що це погана ідея, бо в ній закладено несправедливість: цей закон дасть право тим, хто має гроші, уникнути мобілізації. А тим, хто не має грошей, доведеться йти воювати.

“Треба дуже уважно думати і розуміти, чим це може закінчитися. Щоб не трапилося так, що ті люди, які мають статки, будуть своїх дітей відправляти за гроші за кордон, а ті люди, які не мають статків, повинні будуть йти захищати країну. Я розумію так, що це не зовсім справедливо”, – вважає секретар РНБО.

Втім, навряд чи його побоювання щодо неплатоспроможності деяких українців мають під собою ґрунт. 13 тисяч гривень – не така вже непідйомна сума навіть для найбідніших сімей. Зрештою, такі гроші можна позичити. Отже, можна припустити, що побоювання секретаря РНБО все ж таки мають іншу природу. Влада побоюється масового виїзду чоловіків за кордон, якщо дозволять це робити за гроші.

А тим часом, фронтовики та їхні близькі вимагають ротації. Дружини військовослужбовців днями влаштували мітинги по всій Україні, вимагаючи демобілізації їхніх чоловіків, які служать уже по 18 місяців. Їх вимагають замінити новобранцями. Тому, швидше за все, закон про платний виїзд чоловіків за кордон ніхто не розглядатиме.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.