Банки знизять депозитні ставки: українцям повідомили, в якій валюті краще зберігати заощадження

Нацбанк знизив облікову ставку з 20 до 22 відсотків. Більшість банків протягом трьох тижнів перегляне прибутковість нових депозитів. Українцям повідомили, у якій валюті краще зберігати заощадження.

Банки знизять депозитні ставки: українцям повідомили, в якій валюті краще зберігати заощадження – today.ua
Фінансові установи переорієнтуються на залучення вкладів із розміщенням на строк від 3 до 6 місяців.

Директор департаменту роздрібного бізнесу Глобус Банку Дмитро Замотаєв вважає, що банки знижуватимуть депозитні ставки до 15%. Вклади із розміщенням на 9-12 місяців також зменшать прибутковість до 14-15%. Очікується, що за три місяці ставки за гривневими депозитами зменшаться в середньому на 3-5%.

“За нашим прогнозом, найближчими 2-4 тижнями частка вкладів з розміщенням до 6 місяців може зрости до 60 – 65% усіх вкладів, враховуючи також валютні депозити”, – зазначив банкір.

Щоб проаналізувати вигідність вкладів для громадян, потрібно відмінусувати інфляційний прогноз, який зараз становить 10,8% до кінця року. Замотаєв висловив упевненість у тому, що прибутковість вкладів у національній валюті залишається на досить високому рівні: від 4% до 6% річних, незважаючи на зниження ставок через значне зміцнення гривні. Таким чином, краще зберігати заощадження саме у ній.

“Наразі це найбільш прибутковий механізм не лише для збереження наявних статків, а й для їхнього примноження”, – запевнив аналітик.

Дмитро Замотаєв прогнозував збільшення популярності депозитів із розміщенням на 3-6 місяців. Цьому сприятиме невеликий термін вкладу та можливість швидкого отримання доходу, а також високий чистий прибуток на рівні 4% річних.

За прогнозом фахівця, середні ставки за доларовими вкладами поступово досягнуть 2,5% річних, максимум 3,5%. Середній прибуток депозитів євро збільшиться до 2% (максимум 2,3-2,5% річних). Частка валютних вкладів у загальній структурі депозитів також зростатиме і до кінця вересня сягне 18%, а наступні місяці – 20-23%.

Банки знизять депозитні ставки: українцям повідомили, в якій валюті краще зберігати заощадження

Таким чином, ситуація із вкладами залишається у прогнозованому стані – на ринку поступово знижуватимуться ставки, але чистий прибуток залишиться на високому рівні. Відсотки за валютними депозитами також поступово збільшуватимуться.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.